Влиянието на интернет и медиите върху децата

Нека извлечем максимални ползи от досега на подрастващите с технологиите
Снимка: Thinkstock

Компютри, таблети, смартфони... Приемаме новите технологии за нещо нормално, но често у нас се надига тревога, когато ги видим в ръцете на децата. Оправдано ли е това? Има ли начин да ги предпазим от влиянието на новите медии? Как да научим децата да се справят с безграничната информация, която те предлагат?

Ясно е, че пълната забрана не е добра идея. Това, което е забранено, е двойно по-привлекателно, а дори да успеете да удържите детето от виртуалния свят, по-нататък в живота му липсата на познания за този друг свят ще му пречи. Как тогава да извлечете ползата от неизбежната среща с интернет и да смекчите недостатъците?

Погледнете на интернет като на нов език между хората. Той е част от съвременността, където животът онлайн е също толкова важен, колкото и този офлайн – както за социални контакти, така и за изграждане на важни умения за живота. За децата е полезно да усвоят правилните начини да работят с мрежата, да отделят важното от невярното или опасното по същия начин, както се ориентират в рамките на родния си град.

Онлайн децата имат достъп до света в непознати до скоро измерения. Това, което бяха книгите преди едно-две поколения, сега е по-богато, по-цветно, по-интригуващо и интерактивно. Стига детското любопитство да бъде насочено в правилната посока, интернет и новите медии могат да бъдат много полезни в развитието на детето. Това важи както за подготвянето на домашните с помощта на многото информационни сайтове, така и за творческите способности на малкия човек – можете да му помогнете да намери сайтове за рисуване, за литература, за музика. Обсъдете заедно възможностите – детето ви може да се въодушеви от идеята да има собствен блог, да участва в конкурс или да гледа образователни филмчета онлайн.

Създаването на връзки онлайн може да бъде полезно. Социалните мрежи могат да помогнат на тийнейджъра да намери други връстници със същите интереси, да развива уменията си за общуване и да намери пътя към разбирането с другите. Те често служат като мост за преодоляване на фазата на тийнейджърската стеснителност и определяне на това докъде и колко е добре да споделя с другите.

За да помогнете на детето си да извлече максималното от новите медии, научете го на някои прости правила и му помогнете да ги спазва, като му напомняте за тях отвреме-навреме.

Помогнете му да намери баланса между времето, прекарано в интернет, и "другия свят". Няма точно определена мярка колко време пред компютъра е твърде много. Когато онлайн заниманията обаче започват да пречат на останалите дейности на детето, вероятно това е сигнал за проблем. Прекомерното заседяване води до обездвижване и проблеми със здравето, а в някои по-крайни случаи – и до пропускане на хранения или сън. Това се случва сравнително рядко, тъй като повечето деца успяват да съвместяват различните си задължения и активности.

Не смятайте, че детето автоматично ще стане агресивно, ако играе компютърни игри с насилие, и не му говорете против заниманията му онлайн – вместо това се постарайте да го ангажирате в другата страна на живота, като го заведете на разходка, запишете го в клуб по интереси, намерете спорт, който да му е приятен.

Научете детето си да споделя с вас какво прави онлайн. Проявете интерес първи – мислете за интернет като за виртуалната детска площадка или като за алтернативно училище, и когато детето ви се "завърне" оттам, попитайте го какво е научило и кое му се е сторило интересно. Насърчете го да споделя съмненията и страховете си, като по този начин най-добре ще го предпазите от недобросъвестни хора в интернет.

Бъдете при него с първите стъпки. Разкажете му какво знаете за страната, наречена Интернет, какви са нейните правила и как да оползотвори огромните й възможности. Приемете, че любопитството ще отведе детето на някои места, които не бихте одобрили, и му обяснете как да се пази от опасностите, каква информация да не предоставя и в кой момент да потърси вашия съвет.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти