Витамините не са безобидни

Витамините не са безобидни
Снимка: Thinkstock

Ако се вярва на рекламите, не натъпчете ли децата с витамини от аптеката, те ще боледуват, костите им ще се размекнат от липсата на калций и малките ни съкровища даже няма да пораснат!

Всъщност, ползата от синтетичните витамини е огромна... за фармацевтичната промишленост. Само за 2011 г. американците са похарчили 10 милиарда долара за витамини! И са все по-болни.

Трябва ли децата да приемат допълнително витамини, ако се хранят рационално? Група американски изследователи провели десетгодишно изследване и отговорът им е категорично не. Защото:

Отдавна мина времето на недохранването, на скорбута (от липса на витaмин С) и на хиповитаминозите. В днешно време хората приемат в пъти повече витамини, отколкото е необходимо, както от аптеките, така и от храната, обогатена от производителите.

Всички сокове, детски храни, млека, дори колбаси, сладкиши и безалкохолни имат добавени витамини - за подобряване на вкуса и като консерванти.

Неочаквани за специалистите се оказали и изследванията, които установили, че прекомерния прием на витамини допринася за по-бързото разпространение на раковите заболявания.

Това се отнася особено за витамините А и Е, които нарушават природния механизъм за саморазрушаване на злокачествените клетки и тези с някакви дефекти.

Безопасни ли са витамините и могат ли да се пият на воля?

По данни на Информационното обединение по въпросите на храненето в Германия предозирането на вит. А предизвиква главоболие и кожни проблеми, от големи дози вит. В6 настъпва нарушение на кръвообръщението в крайниците, а значителното превишаване на дозите вит.

Д и Е довежда до други беди – разстройство на червата и кървене на венците до атеросклероза. Боготворения вит. С се излъчва чрез бъбреците и големите дози ги увреждат, водят до оксалатни камъни или пясъчинки. Високите дози калций също уврежда бъбреците, а злоупотребата с вит. В може да доведе до сериозно нарушение на нервната система.

Желязото в несъобразени дози може да предизвика сърдечни заболявани, повече цинк може да доведе до разстройство на имунната система, излишният селен може силно да увреди косата и да отслаби ноктите. А най-лошото е, че самите лекари имат различни мнения относно дозата на витамините, защото усвояването зависи от особеностите на индивида, неговия пол, раса, професия и т.н.

Спорен е въпросът и как да се комбинират витамините. Колкото и да е напреднала медицината, не се знае какво става в организма, когато се приемат няколко синтетични вещества едновременно. Някои потенцират действието си, други си пречат, трети комбинации са направо вредни.

Мултивитамините са безсмислени, те не само нямат положителното действие на естествените витамини, но могат и да навредят!

Какви витамини трябва да се пият? Всички специалисти са категорични –само естествени от плодовете и зеленчуците. При тях предозиране е невъзможно, странични действия също. Те се усвояват напълно от организма без никакви неприятни последствия. Препоръката за добро здраве е пет порции дневно плодове и зеленчуци.

Една порция е количеството, което се съдържа в една шепа. Не се страхувайте от нитратите и другите вещества, с които се обработват вносните плодове и зеленчуци, при добро почистване и обработка те се елиминират. А ако много се притеснявате от тях, давайте на децата прясно изцедени сокове.

Нитратите се отлагат в съединителната тъкан, която се изхвърля при изстискването на плода или зеленчука. Но така организмът не получава достатъчно фибри, също много ценни за здравето.

Най-ценни са пресните, сезонните плодове и зеленчуци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти