Уроците на баба

Уроците на баба
Снимка: Thinkstock

Факт е, че бабите ни, когато са били млади, са били далеч по-здрави, отколкото днешните деца.

Разбира се, естественият подбор си казва думата, много от новородените тогава са умирали и са оставали най-жизнените. Плюс чиста храна, въздух и вода. Но не е само това.

Бабите са ни оставили и уроци за нашето здраве.

Баба не е водила заседнал живот. Като дете по цял ден е тичала навън, нямала е онези джаджи, от които съвременните деца не се отлепят. И е нямало глезене, макар дете е работила в домакинството, в градината, на нивата, при животните. И нейната майка била постоянно в движение, нямала е кола и компютър, общественият транспорт също е бил лукс. 

Представете си само колко калории е изгаряла, докато изпере дрехите на семейството без пералня. Сега нашите деца са залепнали на стола в училище и пред компютъра почти денонощно. А движението на родителите им е от асансьора до колата и офиса.

Движението е единственият начин кръвта да се раздвижи и да достави необходимите вещества до всички органи. Работещите мускули усвояват глюкозата и за развиването на диабет има по-малък шанс. Липсата на движение сковава ставите, излишното тегло ги натоварва и ето ти - артрози, шипове, дископатии...

Накарайте децата да се движат, да спортуват, иначе ги обричате!

Баба е готвела. И е хранела децата си с прясна храна. Не от топлата витрина в супермаркета, където се продават силно овкусени продукти с изтичащ срок на годност или със съмнителни качества. Не е купувала храна от ресторанти, приготвена със замразени полуготови продукти. Правела е това по икономически съображения, пак по тази причина храната е била проста, без тлъсти сосове, сметани и т.н.

А месо се е консумирало от време на време. За колбаси да не говорим – рядко са се купували, но пък от истинско месо. Пиело се основно вода, айрян, ошав. А не безалкохолни (боя, захар, консервант, аромат).

Така, без да иска, е осигурявала здравословна храна на семейството си. Оправданието ”нямам време за готвене” е несериозно. Домашно приготвената храна не е архаизъм, тя е здраве. Между другото, колеги работили в арабските страни разказват, че там много рядко хората страдали от хемороиди, колити, язви и гастрити. Те консумирали сготвена вкъщи, прясна храна, която не се сервира втори път претоплена.

Баба никога не е пазила диета. Не е търсила продукти с надписи „нискомаслено”, „без захар”, „без холестерол”. Така се е предпазила от други вредни вещества, които заместват мазнините и захарта. Като изкуствени подсладители и маргарин, например. И не е лишавала организма си от редица полезни вещества, както правят съвременните момичета по време на диета.

Не е пиела лекарства за отслабване с неизвестен състав, без да се консултира предварително с диетолог. Както и не е приемала тонове лекарства за най-малкото неразположение.

Баба е спала добре. Логично, след такова физическо натоварване... Лягала си е рано, не е ходила по дискотеки, нито е чатила в малките часове. Сънят е здраве. Хората, които не спят достатъчно, напълняват, изнервени са, уморени, с нарушен хормонален баланс. Тоест - болни. 

Много можем да научим от нашите баби и прабаби. Това не значи да се откажем от модерния начин на живот. Но опитът на предците ни не е за подценяване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти