Търсете оранжевия етикет на детските столчета за автомобили

Търсете оранжевия етикет на детските столчета за автомобили
Снимка: Thinkstock

Родителите, които купуват детските столчета за автомобили, трябва да търсят оранжевия етикет на тях, даващ гаранция, че столът е одобрен и преминал изпитвания за безопасност. Това се разбра при проверката на Комисия за защита на потребителите (КЗП) в търговската мрежа.

Преди старта на летния сезон и активното пътуване, родителите имат задължение да сложат столче за детето си, ако то е в автомобила. В този период Комисията за защита на потребителите извършва масирани инспекции на детски столчета за път. Експертите на комисията проверяват за това дали на купувача се дава задължителната информация за столчетата и отговарят ли те на изискванията за безопасност. 

Ако от КЗП установят, че столчето е опасно, то се налага забрана за предлагане в страната и има санкции от 5 000 до 25 000 лв. Най-често се констатират нарушения за липса на информация за употреба, както и на документи за произход на продукта, което затруднява установяването на производителя или на вносителя.

"Като цяло за този вид продукти контролът е доста засилен още на митницата и не допускаме влизането им в страната. Както в България, така и на европейско ниво, контролът върху тези стоки е доста засилен, тъй като те осигуряват безопасността на децата ни", обясни Антоанета Захариева, старши експерт в КЗП.

Най–важното, което трябва да знаят родителите, когато купуват детско столче е да търсят оранжевия етикет. Ако има такъв, това означава, че е одобрен и преминал изпитвания за безопасност.

"Търговецът е длъжен да предостави пълна информация преди потребителят да закупи стоката, но оранжевият етикет е гаранция, че тази седалка за автомобил е преминала всички тестове и съответства на изискванията за безопасност на регламент ECE R 4404", заяви Елизабет Цонева, главен инспектор в КЗП.

За детските седалки за автомобили е важно да се знае, че към момента в Европа са валидни два стандарта: ECE R 44 и I-Size. Едно от двете означения следва да бъде изписано на ECE-етикета.

Първият е по-стар, но действа до 2018 година, от тогава ще бъде актуално само по-новото I-Size (в сила от 9 юли 2013 г.).

"Важно за родителите е да знаят, че децата до 15 месеца задължително трябва да пътуват обратно на посоката на движение, тъй като това ще ги защити от наранявания на врата и на главата, тъй като те все още са крехки и няма такава способност при рязко спиране да се държат сами", обясни Антоанета Захариева. Важно е и да има инструкция на български, в която са посочени ясно начинът за монтаж и закрепване на столчето към колата.

Информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката, е друг важен реквизит на етикета. Родителите трябва да следят кога детето им ще излезе от съответната група, за да му осигурят друго столче, подходящо за неговите възраст и килограми. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти