Тъмната страна на хората

Тъмната страна на хората
Снимка: Личен архив

Нуждата ми да спя ме срещна с Д-р Иглика Ялъмова.

Не можех и не можех да се преборя с демоните си и да спя спокойно.

Дълго време.

Реших, че трябва да се отпусна и да потърся помощ вместо да се стегна и да ровя не където трябва.

И ето – Иглика беше на хоризонта. И ме спаси. Тя завършва медицина през 2006 г. в Медицински университет – София.

Специализира психиатрия в периода 2009 - 2013 г. с база за обучение – Клиника по психиатрия, УМБАЛ „Александровска”, и защитава докторска работа към Катедра по психиатрия, МУ-София, през 2013 г.

Дипломиран когнитивно-поведенчески психотерапевт от 2009 г. и супервизор по когнитивно-поведенческа психотерапия от 2015 г. В момента работи като клиницист и главен асистент в Клиника по психиатрия, УМБАЛ „Александровска” и към Катедра по психиатрия, МУ-София.

| Припомнете си всички интервюта със специалистите от рубриката "Професии" ТУК |

Днес, на Световния ден за психично здраве, споделям моето интервю с нея:

Каква искахте да станете, когато бяхте малка?

Лекар! Може би защото родителите ми са лекари и помня не една Нова Година, посрещната с тях по дежурства, най-хубавите игри ставаха тогава. В болницата се чувствах като у дома.

А кога бяхте сигурна, че искате да станете психиатър?

Минах през различни специалности по време на следването си – исках да стана рентгенолог, гинеколог, ендокринолог. После се записах в един обучителен курс по когнитивно-поведенческа психотерапия, водещият беше психиатър, и там някъде усетих, че това ми е истински интересно и искам да се развивам в тази посока. Беше към пети курс.

Имате ли си канапе за вашите пациенти? Всъщност каква е разликата между психиатър, психолог, психоаналитик и психопат? По отношение на последното, питам за себе си.

Хубав въпрос, много хора не правят разлика между психиатър и психолог... Психиатърът е пълноправен лекар, завършил целия цикъл на обучение по медицина, и решил да специализира в диагностиката и лечението на психичните заболявания. Психиатърът може да бъде и психотерапевт, ако се обучава и покрие изискванията на съответната школа – по когнитивно-поведенческа терапия, психоанализа, психодрама и т.н. Психологът най-общо изучава и оценява поведението и психичните процеси, той не е медицинско лице и не е психотерапевт, освен ако не се е обучил в съответната школа. Психолозите работят в много по-широк кръг от области – например консултативна, военна, спортна, социална психология. Психопатът е човек с личностова патология. Не те разпознавам като такъв.

Как се става психиатър? Кои са качествата извън образованието, които най-много ви помагат?

След завършване на образованието по медицина се специализира още 4 години психиатрия, общо около 10 години. И после продължаваш да учиш всеки ден, с всеки един пациент, както е в цялата медицина. Важно е психиатърът да е търпелив, емпатичен и да не се страхува да носи отговорност.

Кое е най-трудното в работата ви?

Да спечелиш доверието на пациента, да изградиш добра терапевтична връзка, това е ключово. А най-трудно ми е да приема, когато почине пациент.

А кое е най-интересното?

Контактът с болните е много динамичен, един и същи човек може да е напълно различен в различните фази от боледуването си. Интересно е да наблюдаваш как личността влияе върху поведението в здраве и болест.

Понякога човек остава с впечатлението, че около нас е пълно с хора с психически и психологически проблеми. Това така ли е? И какво е общото между тези проблеми?

Може би не проблеми, а лични предизвикателства, уроци, които всеки трябва да научи за себе си, за да е по-адаптивен, успешен и удовлетворен. Това не трябва да се бърка, обаче, с наличието на психична болест – тогава трябва да се потърси специалист.

Има ли начин, по който сами можем да си помогнем при напрежение, потиснатост, паник атаки...

Има десетки неспецифични начини да се справяме със стреса – спорт, правилно хранене, йога, медитация и т.н. Аз лично предпочитам психотерапията, защото тя е специфичен, ориентиран към проблема подход. Не е важно какво ни се случва, а как всеки от нас го възприема и реагира на него. При паник атаки най-добре потърсете специализирана помощ – психиатър и психотерапевт.

Как протича вашият ден и какви са предизвикателствата в работата ви?

Работя в болница и режимът там е еднотипен – сутрешен рапорт, визитация, приемане и изписване на болни, дежурства. Също така съм асистент и преподавам на студенти – бъдещи лекари. Това може да бъде много зареждащо, ако има интерес от тяхна страна. Предизвикателствата са много - да си лекар е отговорно и изисква отдаденост, а и психиатрията не е лека специалност.

Ако не бяхте станала това, което сте, какво щяхте да работите?

Не съм мислила, може би в някоя организация за подкрепа на деца или в екологични проекти.

Какво научихте в училище и какво не успяхте да научите там?

Да отговарям на изискванията, да съм изпълнителна. Това обаче не върши много работа после, в истинския живот – иска се повече креативност, гъвкавост, умения за решаване на проблеми.

Колко е годишния ви доход? Каква е вашата заплата?

Психиатричните заведения са на държавен бюджет и заплащането не е особено примамливо. Но има ниши за финансова реализация и в извънболничната сфера, това зависи от предпочитанията и уменията на специалиста. По-конкретно, една психотерапевтична сесия например струва от 30 лв. нагоре, в някои случаи и над 100 лв. За психиатричните прегледи платеният прием се движи в по-тесни граници.

Каква е разликата между вашата професия и всяка друга професия?

Психопатологията, т.е. симптомите, клиничната картина на психичните разстройства, с цялото й многообразие, дори при един и същи човек. Работата с тези болни прави тази професия уникална. За жалост, стигмата към психично болните и дори към работещите с тях, също е нещо много специфично за тази професия.

Кога за последен път си казахте – "Обичам си работата"?

Харесвам си работата, а истинското удовлетворение и вдъхновение идва, когато видя възстановен пациент, който функционира пълноценно, понякога по-добре от повечето хора без психичен проблем.

Припомнете си всички интервюта със специалистите от рубриката "Професии" ТУК

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти