Тенисът - спорт за цял живот

Тенисът - спорт за цял живот
Снимка: Thinkstock

Тенисът е един от най-популярните спортове в света днес. Той е свързан с редица здравословни ползи както за тялото, така и за психиката. Някои от тях са краткосрочни, като например намаляване на стреса по време на тренировка. Други бележат целия път на развитие на детето - загуба на тегло, укрепване на организма, придобиване на качества, като упоритост, спортсменство, доверие и много други.

Все повече родители в днешно време мислят за тениса  като добър избор на спорт за децата си. Всеки тенис треньор може да представи дълъг списък от предимства, които този спорт може да даде на детето. Ето някои от тях:

Физическо развитие

Още на 5 годишна възраст децата могат да започнат изучаването на основите на тениса. Той помага на децата да подобрят цялостното си здраве, физическо състояние и самочувствие. Самото естество на играта – непрекъснатото движение, координация при сервиране и връщане на удара, правят тениса високо активен спорт.

Той  включва аеробни упражнения, баланс, гъвкавост, бързина и координация око-ръка, което позволява на децата да използват широк набор от физически движения. Тенисът изисква и креативност, което включва планиране и тактическото мислене. Колкото повече опит натрупа детето при практикуването на този спорт, толкова повече се подобряват  тези умения.

Аеробните движения при тениса помагат на детето да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система. Тъй като детето е в непрекъснато движение по време на игра, пулсът му се увеличава и така  поддържа темпото на организма и  кислородните нужди. Това укрепва сърдечната дейност на детето. Белите дробове също стават по-силни с редовни тренировки. Тенисът подобрява здравината на костите на децата. Натоварващи дейности, като бягането по време на игра, водят до изграждане на костната маса. Укрепването на костите в ранна детска възраст намалява вероятността от развитие на остеопороза в по-късен етап от живота им.

Психическо развитие
Децата, които играят тенис в ранна възраст, показват невероятно високи нива на енергия в ежедневната си дейност. Тенисът учи детето как да се справя с натиска не само на корта, но може да прилага наученото в реални житейски ситуации. Психическо развитие се засилва, защото бързото вземане на решения и концентрацията са необходими, всеки път, когато топката се удари. Тези умения изострят умствената яснота и ловкост. Тенисът помага за ефективно контролиране на стреса, тъй като физическото, умствено и емоционално напрежение при играта води до увеличаване на капацитета на организма за справяне с това.

Мускулен тонус
Тенисът подобрява много развитието на мускулите в тялото – размахът на ракетата назад и напред е много полезен за мускулите на ръката и горната част на тялото. Мускулите на краката стават по-силни, когато детето тича по корта и се движи в различни посоки, за да достигне топката. Фитнес експерти смятат, че при играта на тенис, мускулите на гърба също значително се засилват.

Наднормено тегло
Затлъстяването поставя детето в риск от различни здравословни проблеми, така както и  възрастен. Диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане са част от здравословните проблеми, свързани със затлъстяването. Дете, което редовно играе тенис, изгаря достатъчно калории, за да поддържа теглото си под контрол. Ако то вече е с наднормено тегло, тенисът може да му помогне да отслабне. Тенисът повишава сърдечната честота по време на играта и изгаря допълнителни калории.Освен това, повишената сърдечна честота по време на игра подобрява кръвообращението и понижавава риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Социално и емоционално развитие
Тенисът изисква дисциплина, а едно дете трябва да притежава тази черта, за да бъде добър в този спорт. Стойността на упорита работа е силно подчертана в тениса. Играчът може да не е толкова талантлив спрямо други играчи, но поради усилената работа той може да надмине очакванията. Тенисът изостря рационалното мислене на детето чрез формулирането на стратегии и тактики срещу противниковия играч. Спортсменството  е качество, което детето научава в ранна възраст чрез тениса, като по този начин се научава да приема поражението и е мотивирано да работи по-усилено, за да постигне целите си.

Подобряване на настроението
Аеробната тренировка, като тениса, е особено добро средство за подобряване на настроението. По време на игра, тялото отделя ендорфини, или химикали, които карат детето да се чувства добре. Ендорфините подобряват настроението, намаляват стреса, повишават оптимизма. Детето се чувства щастливо и спокойно, което се отразява положително при комуникацията с приятелите и семейството си.

Чудно ли е тогава, че учените, лекарите и треньорите по тенис смятат, че това е една от най-здравословните дейности за децата? Тенисът развива умствените способности, заедно с физическа сила. Концентрацията и търпението са от съществено значение за победата. Стратегическо мислене помага на малките играчи  да победят по-мощни противници, защото да си бърз и умен е толкова важно, колкото и с широки рамене.

Най-важното предимство на тениса за децата е, че играта е забавна. Придобиването на тенис умения е трудно, но родителите не трябва да забравяме, че децата имат право да се забавляват.

Тенисът наистина е спорт за цял живот!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти