И домашните любимци също страдат

Нека заровим томахавките
Снимка: Getty/Guliver

Оказва се, че нищо човешко не е чуждо в света на домашните любимци - в това число и заболяванията, които са доста сходни с човешките.

При домашните кучета и котки затлъстяването е най-често срещаният здравословен проблем, се казва в американско ветеринарно изследване.

Данните показват, че през последните пет години затлъстелите кучета са нараснали с 37%, а броят на котките с наднормено тегло се е увеличил почти двойно заради обездвижването и прехранването на животните. Оттук се покачва и рискът от развитие на диабет и високо кръвно налягане сред четириногите.

Второто място на най-разпространените животински болежки се пада на артрита, който също главоломно е зачестил при кучетата и котките, отглеждани у дома.

В щатския експеримент са участвали близо 2 млн. кучета и 430 хил. котки.

За съжаление до голяма степен вина за тази негативна статистика имат самите стопани, като едва 30% от тях заявяват, че веднага биха завели домашния си любимец на лекар, ако забележат нещо нередно в поведението и здравословното му състояние.

Затова експертите отвъд океана съветват да водим своето куче или котка на профилактичен преглед през шест месеца, дори и на пръв поглед да не сме забелязали нищо смущаващо.

"Както при хората, така и при животните превенцията и ранната диагностика са основните компоненти за успешното лечение", разказва Джефри Клоснър, който е един от ветеринарните лекари, участвали в проучването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти