Мурсалският чай – природно лекарство за всяка възраст

Знаете ли къде има най-много столетници у нас? В Родопите.

Местните хора твърдят, че освен гените, чистия въздух и истинското мляко, здравето и дълголетието на планинците се дължи и на мурсалския чай.

Мурсалският чай е уникална билка, която е привлякла вниманието на учени извън пределите на родината ни. Японски учени са доказали неговите качества при лечението на редица заболявания, а космонавтите са го пиели при подготовката си за полет. Гърците са открили неговите лековити качества преди много години, култивират го и го изнасят, поради което на много места по света е известен и като гръцки планински чай. 

Мурсалският чай расте в планински райони на 1400-2200 м. надморска височина в Мурсалския дял на Родопите, Пирин и планината Славянка (Алиботуш). Той е белезникаво, достигащо до 50 см. растение с фина мъхеста обвивка, през юни-юли цъфти в жълто. Използва се надземната част на растението за приготвяне на чай.

За качествен чай се предпочитат цели светлозелени стръкове. Едно стръкче е достатъчно за чаша чай. Вари се на тих огън 5 минути и се прецежда. Притежава много приятен фин вкус и аромат, което го прави приятна и полезна напитка дори за деца. Може да се пие и студен, леко подсладен с мед, вкусен е и без подслаждане.

Билката е богата на 22 микроелемента - калций, магнезий, калий, натрий, цинк, мед, селен, желязо, кобалт и др., както и на флавоноиди (противомикробно и антиоксидантно действие), танини, терпеноиди, етерични масла, феноли, иридоиди, олеанова киселина и много други съставки.

Този състав го прави силен антиоксидант и притежател на мощно антимикробно, антианемично, противовъзпалително и укрепващо средство, забавя стареенето, засилва имунната система и потентността.

Затова и някои го наричат „българската виагра”. Но той действа добре и върху цялата пикочо-полова система, има пичогонно действие, с което изхвърля токсините от организма. Това го прави безценен и за хората със сърдечно-съдови болести и високо кръвно налягане.

Традиционно се използва при кашлица и възпалено гърло, бронхит, грип и астма. Установено е отлично действие при деца и възрастни с хиперактивност и дефицит на вниманието, както и при депресии. Навярно роля за това играят магнезият, селенът и цинкът в състава му. Най-добре е проучено действието му върху чернодробните заболявания.

Освен че действа противовъзпалително на жлъчните пътища и възстановява функцията на черния дроб, той спомага и за детоксикация на организма. В тези случаи се препоръчва 6-7 стръка да се варят в литър вода за 3 минути и отварата да се пие по 100-120 мл. преди всяко ядене.

Деца и възрастни могат да използват мурсалски чай и при чревни инфекции поради противовъзпалителното му действие, но при разстройство не се подслажда със захар, нито с мед.

Прочети още:

Чаят, моят приятел

Какви са ползите на мурсалския чай

На гости

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти