Съсипваме кожата си от детска възраст

Съсипваме кожата си от детска възраст
Снимка: Thinkstock

Здравата, чиста и гладка кожа е мечта за всяка жена (и мъж). С гените не можем да се преборим, но дали се грижим правилно за нея още от детска възраст?

Често купуваме неподходяща козметика, само защото е прехвалена от другите майки или шумно рекламирана като био, натурална, с добавки като невен, алое, водорасли, които се оказва, че са под 1%...

А бебешката кожа е много нежна и чувствителна, два пъти по-тънка от тази на възрастните и наистина трябва да се внимава с какво се третира, за да е прекрасна дълги години. Бебето се ражда със защитен липиден филм, който пази кожата. Този слой бързо се унищожава от миещите препарати и от водата, затова вече бебетата не се къпят всеки ден, а най-много 3 пъти седмично.

Замърсяват се само зоната около устата и седалището и те се почистват редовно, с мицеларни разтвори например. Не се препоръчва и използването на мокри кърпички. Дрехите се изпират с бебешки прахове или гелове без миризми и оцветители.

Каква козметика да използваме при бебетата, зависи от вида на кожата. Затова най-добре се консултирайте с педиатъра, вместо да си правите експерименти. Кремовете и лосионите за възрастни не са подходящи за децата до 10 г. възраст.

И докато грижата за кожата на малките деца изцяло зависи от родителите, при тийнейджърите вече не е така. Те си съсипват кожата със солариум, гримове, пудра, фон дьо тен и често използват неподходяща козметика, модерна за момента. Първата стъпка за правилна грижа е определяне на типа кожа. Тя обикновено е четири вида – суха, мазна, смесена и проблемна – с акне или предразположена към алергии.

Преди козметиката стои почистването – ежедневно с подходящи средства според типа кожа. Почистващите средства при акне например са коренно различни от тези за нормална кожа, те изсушават кожата.

При нормална кожа (нежна, гладка без пъпки и червени петна) тийнейджърите трябва да мият лицето си сутрин и вечер с нежна измиваща козметика за премахване на замърсяванията.

Предпочитайте биопродуктите (кремове, лосиони, душгелове) за нежната детска кожа, на опаковките трябва да има обозначения  Natrue, BDIH, ICEA, NSF/USA или символът за биопродукт на ЕС зелено листо със звездички.

Антибактериални сапуни не се използват, те унищожават както вредните бактерии, така и полезните, които пазят кожата.

Сухата кожа е груба, лющеща се, сърбяща. Сапуните я изсушават още повече!

Използвайте овлажняваща козметика за суха кожа без добавени изкуствени аромати, а момчетата афтършейв без алкохол. Мазната кожа е с широки пори, лъскава и склонна към образуване на акне.

При нея лицето трябва да се почиства 3-4 пъти дневно със специализирани лосиони и да се използват овлажняващи продукти за контрол на себума.

Добър външен вид се постига с флуид с матиращо действие, който премахва блясъка и в същото време позволява кожата „да диша” и да запазва влагата.

Комбинираният тип кожа е мазна в областта на челото, носа и брадичката (Т зона), а в останалата част е нормална или суха. При нея грижите са по-сложни, всяка област се третира според вида на кожата.

Не лекувайте сами проблемната кожа, терапията се определя от специалист.

За лекото акне може да се ползват специални серии препарати (от почистване до лечение и матиращи), но ако проблемът се задълбочава, обърнете се към лекар. Лечението е трудно и продължително.

Не трябва да се забравя, че враг на кожата е не само неподходящата козметика. Силното слънце уврежда кожата, а солариумите направо съсипват нежната детска кожа. Затова в много страни те се забранени до 18 годишна възраст.

Кожата се поддържа в добра форма и от храната –тя доставя всичко необходимо за нейното здраве.

Разнообразната храна с плодове, зеленчуци, ядки, риба е лекарство за кожата, а неин убиец са многото сладки, мазни и тестени храни с консерванти.

Още от д-р Андреева:

Болестите се познават по косата

Кога трябва да се оперират сливиците на детето

Когато тестисите не са на мястото си

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти