Свръхактивното дете

Свръхактивното дете
Снимка: Thinkstock

Сигурно сте забелязали, че във всяка детска група има деца, нарочени за "черни овце". Тези деца не ги свърта на едно място, винаги са готови за някоя лудория, не внимават, вечно са в движение.

Постоянно говорят в час, стават и се разхождат, въпреки, че учителят преподава, катерят се, тичат. Не могат да се концентрират, на всичко отгоре са и импулсивни, което пречи на доброто им поведение.

Импулсивното дете бърза да отговори, преди да е чуло въпроса, натрапва се на околните, не изчаква реда си, прекъсва деца и учители, не спазва реда в групата, лесно се пали и налита на бой.

Всъщност тези деца не са невъзпитани, те страдат от хиперкинетичен синдром с дефицит на вниманието (ADHD) или т.нар. свръхактивни деца.

Това е заболяване с нарушение на психологичното развитие, което се характеризира с три основни симптома – дефицит на внимание, неспокойствие и импулсивно поведение.

Тези деца обаче не са глупави, напротив, коефициентът на интелигентност при повечето от тях дори е по-висок от средния. Ако имате такъв проблем с детето си, направете консултация с детски психолог. Спазвайте неговите препоръки, но и сами можете да помогнете на детето.

Не ограничавайте активността на детето!

Не му се карайте постоянно, то не е виновно, защото си има проблем. Дайте му възможност да изразходва енергията си. Канализирайте активността му целенасочено със спортуване, плуване, излети сред природата.

С танци може да му покажете как активността може да се контролира. Танцувайте с детето си като започнете в началото с шумна, силно ритмична музика, а после постепенно преминете към по-спокойна и накрая към нежна и плавна.

Движете се заедно с детето и му показвайте как съобразявате движенията си с все по-плавния ритъм на музиката. Така ще се успокои и ще установи, че може да контролира собствените си движения.

Намалете дразнителите! Най-важната задача е детето да се предпази от прекалените сетивни дразнения. Това важи преди всичко за компютърните игри, телевизията, видеофилмите.

Посещението на шумен рок концерт, панаири, увеселителни паркове също може да се отрази неблагоприятно.

Внимавайте с храната! Децата с този проблем имат прекалено енергия и не е необходимо да си я доставят допълнително с енергийни напитки, кола, шоколади, висококалорични храни като тестени изделия и газирани напитки.

Описани са случаи, когато изкуствените хранителни добавки предизвикват хиперактивност у децата. Затова избягвайте оцветители, вкусови подобрители и консерванти. Храната трябва да е прясна, витаминозна и пълноценна.

Правете упражнения за успокоение. Вечерните упражнения за успокоение са много ефикасни за неспокойното дете. За малкото дете една интересна, спокойна приказка (без чудовища и страховити сцени) действа успокояващо.

Накарайте по-големите деца да мечтаят, нека затворят очите и да си представят един красив, въображаем свят. Говорете му с тих, спокоен глас, посетете мислено прекрасни кътчета по земята, станете герои на добри дела.

Тези представи действат успокояващо и уравновесяващо върху детето. Децата го усещат много бързо и всяка вечер искат да пътуват в света прекрасното и спокойното.

Успокоителните лекарства обикновено нямат ефект, дори могат да влошат състоянието. Смята се, че свръхактивните деца имат проблем с предаването на нервните импулси, затова те компенсират с повишена двигателна активност.

На мозъка добре действат Oмега 3 мастните киселини, като старото рибено масло или по-новите препарати.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти