Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае
Снимка: Thinkstock

Няма малко дете, което да не се оплаквало от болка в ушите. Тя може да е от лек дискомфорт до силна, непоносима, придружена с висока температура.

Причината възпалението на ушите (отит) да „предпочита” ранната възраст се крие в анатомичните особености при малките деца – къса и широка евстахиева тръба (връзката между ухото и носоглътката), чести хреми и инфекции на горните дихателни пътища. Така инфекцията от носа и гърлото лесно преминава към ухото.

По-големите деца лесно насочват към диагнозата, те са в състояние да посочат къде ги боли. При бебетата не е така, симптомите на възпалено ухо могат да са неспокойствие, силен плач, температура, повръщане.

Възпалението на ухото при децата се причинява най-често от вируси, но също и от бактерии и гъбички.  

Острото възпаление обикновено се лекува без последствия за детето, дори невинаги се налага даването на антибиотик. Той задължително се приема при гноен отит, който протича с висока температура, тежко общо състояние, изтичане на секрет от ухото. Опасен е и хроничният отит. При него се задържа течност в средното ухо и слухът намалява без да има болка и температура. Ако забележите, че детето е разсеяно, не ви слуша, това може да не е каприз, а признаци на намален слух. Потърсете специалист за консултация.

Как да облекчим бързо болката в ухото?

Често отитът се развива внезапно и то през нощта. Страданието на детето е голямо и трябва да му се помогне веднага, преди да го заведете на лекар. Първо дайте на болното ибупрофен или парацетамол и после сложете капки за уши. Те се поставят по следния начин: предварително се затопля в ръка флаконът с капки, защото студените капки ще засилят болките в ушите.

Детето се слага да легне на страната на здравото ухо. Ушната мида на болното ухо леко се придърпва назад и нагоре, за да стигнат лесно капките до тъпанчето и се накапват 3-4 капки в ухото.

Детето трябва да полежи няколко минути в това положение, за да се стече течността в ушния канал и да облее тъпанчето. След това се поставя тампонче от памук в ухото и при нужда манипулацията се повтаря и с другото ухо. После сложете топла кърпа или грейка върху проблемното ухо, топлината успокоява болката. Ако нослето е запушено, промийте с физиологичен разтвор и сложете капки или спрей за отпушване. След като детето се е поуспокоило, заведете го на лекар, той ще прецени дали инфекцията е бактериална или вирусна или дали е нужен антибиотик.

Най-важното е да предпазим децата от възпаление на ушите. Както при всички заболявания, и тук кърменето поне до 6 месечна възраст играе голяма роля. От кърмата детският организъм получава антитела за борба с инфекциите, а самото кърмене изисква доста физически усилия, което помага да се дренират евстахиевите тръби.

Когато детето е с хрема, нослето трябва редовно да се почиства, за да не премине инфекцията към ушите. Най-безобидното средство за това е физиологичният разтвор. Поставят се и капки в носа в зависимост от възрастта.

Ако детето често прави отити, по-добре го спрете от детска ясла през зимните месеци. Децата, страдащи от респираторни алергии (алергична хрема, алергичен синузит), трябва да се лекуват адекватно, за да не премине инфекцията към ушите. 

Прочетете още от д-р Андреева в Edna.bg:

Спешни мерки при диария и обезводняване

За и против спането на детето заедно с родителите

Насила разболяваме децата си

Уроците на баба

Детето манипулатор и неговите безотказни методи

Детето, заето "до дупка"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти