Специално за татковци

Специално за татковци
Снимка: Thinkstock

Като че ли сме свикнали да приемаме, че мама е главната действаща сила в отглеждането на детето, макар че все по-често се срещат бащи, споделящи не само финансови отговорности, а и такива, касаещи храненето, хигиената, емоционалното развитие на мъниците.

И ако се съгласим с мнението на Аристотел, че мъжете стават по-късно бащи, отколкото жените – майки, че на мъжете им трябва повече време, за да усетят и почувстват новата си роля, да осмислят ситуацията, то бихме били и единодушни, че до 3-тата година на детето е задължително тати да разгърне възможностите си, напълно осъзнал вече какво се изисква от него.

Ролята на татко във възпитанието на малчо в никакъв случай не е по-маловажна от ролята на мама. Всяко дете има нужда от хармонично развитие, което може да получи само при участието и на двамата родители. Ако човек с раждането си не осъзнава съществуването на двата свята – мъжкия и женския – в лицето на мама и тати – то той е ограничен в своите възможности, много по-трудно ще се ориентира в света навън. И ако мама е тази, която ще прегърне по най-топлия начин наскърбеното мъниче, то тати е този, който ще му вдъхне увереност да продължи по пътя и да преодолее трудностите.

И момчетата, и момичетата се нуждаят от общуването с тати, от неговата любов, сила и решителност. За момчетата тати е нужен като образец за подражание. От него те получават представа как трябва да се държат. Във възрастта между 3 и 5 години момчетата моделират своето поведение в съответствие с бащиния пример. За момичетата тати също е образец за мъжко поведение. Контактът с тати е всъщност техния първи опит в общуването с мъжете и бащината фигура е моделът, който стои в основата на бъдещите партньорски взаимоотношения. Ненапразно съществува мнението, че жените интуитивно избират мъже, приличащи на бащите им.

Ако по някаква причина бащата трайно отсъства от живота на детето, потърсете начин то да има връзка с други значими за него мъже – чичо, вуйчо, дядо, по-голям брат… Участието на грижовен мъж помага на детето да се развива пълноценно и хармонично.

Скъпи татковци, ако дотук накратко ви представихме в най-общ план колко сте важни и незаменими за вашите деца, позволете да ви дадем и няколко конкретни препоръки, свързани с периода, когато вашите деца посещават детска градина.

*Включвайте се заедно с майката в родителските срещи, в различни тържества и инициативи в детската градина – детето ще бъде щастливо и сигурно от факта, че и мама и тати са дошли да го гледат и ще се почувства истински значимо и обичано.

*Попитайте персонала с какво бихте могли да сте полезни и да допринесете за групата или цялата детска градина – освен с доброволна работа по облагородяване на помещенията и двора (по-известна като ремонт), можете да предложите и да се включите в различни инициативи по повод празници или да организирате спортни игри с децата, да им представите своята професия и други забавни занимания, които те със сигурност ще оценят и ще помнят дълго.

*Всеки ден отделяйте време за детето си. И се старайте да го прекарате по най-пълноценния начин. Безсмислено е два часа да обикаляте парка с чувство на изтощение и задължение, но е безценно ако прекарате дори и 15 минути, наситени със смях и забавления.

*Ако сутрин мама води детето на детска градина, то нека тати го вземе след това или обратното. Това важи особено за периода на адаптация. Нека детето почувства подкрепата и на двамата родители.

*Имайте търпение и проявете разбиране към детските сълзи. Не считайте, че синът ви е разглезен, ако плаче, защото не иска да отиде на детска градина примерно. Да, вашата задача е да го направите мъжествен, силен, смел, но обичта и ласката не се изключват. Те са потребни както на момичетата, така и на момчетата. Изследвания показват, че по-мъжествени са онези синове, чиито бащи не се скъпят на нежност в отношенията си и проявяват разбиране и търпение, особено в ранното детство.

*Бъдете строги, но и справедливи. По мъжки се ядосвате, че точно вашето отроче не спира сутрин да плаче пред вратата на детската градина, че точно то не може да си обуе само обувките, че точно то още не може без памперс, докато спи… Както по мъжки се ядосвате, така и по мъжки се овладейте. Не упреквайте детето, не му се присмивайте, не го обвинявайте. Така само ще загубите доверието му. Помогнете му да се справи с новата обстановка. А това може да се случи само с разбиране и подкрепа. А подкрепата на тати е нещо много специално – тя вдъхва сили и вяра, прави полета възможен.

*Не спирайте да играете с вашите деца. Нека ви напомним, че чрез играта те опознават света и „трупат“ знания. А бащините игри са нещо различно – те са дръзки, буйни, смели. Възпитават бързина, ловкост, решителност, любознателност. Но нека любимите щури игри с тати бъдат примерно след вземане от детската градина. Със сигурност те не са подходящи вечер преди лягане, дори могат да се окажат причина за нощни кошмари. Не забравяйте, че децата от 2 до 4 години лесно губят контрол над своите чувства (такива като любов, ненавист, страх). Мъниците все още не различават ясно реалното от нереалното. Прекаленото възбуждане може да доведе и до трудно заспиване. А будилникът сутрин е безкомпромисен…

Главата „Специално за татковци“  е част от Наръчника „Добре дошли в детската градина, родители!“, който Асоциация Родители издава за първи път като практическо помагало за родители на постъпващи в детската градина деца. Наръчникът има за цел да да подпомогне родителите в процеса на адаптация на децата  и предлага практически съвети за използването на модели на позитивно възпитание и ненасилствени педагогически подходи.

Целият Наръчник „Добре дошли в детската градина, родители!“ можете да свалите тук.

Автор: Мариета Радулова
Психолог в Асоциация Родители
Източник: Наръчник „Добре дошли в детската градина, родители!“

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

Татко, имам нужда от теб

Не отлагай да станеш баща!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти