Синдром на тесните панталони

Синдром на тесните панталони
Снимка: Thinkstock

Към хилядите диагнози и синдроми специалистите добавиха и екзотично звучащия "Синдром на тесните панталони". Става въпрос за това, как модата може да изиграе лоша шега на здравето. Да си модерен си има цена,  но когато деца са превърнати в заложници на модата и майчината суета, си е направо престъпление.

Сигурно сте виждали малки момиченца, които кривят крачета в обувки на токче, на платформи или такива с модерна форма, красиви, но не и удобни за детето. Или момченца и момиченца в тесни дънки, прихванали телцата им като в менгеме. А представяте ли си какво им е на бебетата, на които "модерните" майки слагат дънки върху памперса?

Специалистите смятат, че тесните панталони са сериозна заплаха за здравето на малки и големи. Доказано е, че носенето на тесни панталони и стегнати колани води до редица неприятности – нарушено кръвообръщение и притискане на нервите с последващо изтръпване на краката, нарушено храносмилане от притискането на корема и образуване на газове, придружени с болки, опасност от бактериални инфекции, особено през лятото, хернии.

Но тесните панталони са най-опасни за тестисите. Неслучайно, те са извън тялото, за да са на свобода и на по-студено (в тялото те биха се "сварили" при 37 градуса). За нормалното функциониране и производство на сперматозоидите се изисква оптимална температура и липса на натиск. Точно на това пречат тесните панталони.

Има проучване на мъже, които не могат да имат деца и е установено, че много от тях дълго са носили тесни дънки. И докато някои мъже прежалват топките си в името на модата, за момчетата неподходящите панталони могат да са фатални, половите им органи тепърва растат и се развиват.

От ранна възраст момченцата трябва да носят свободни, удобни, от мека материя панталони, най-добре памучни.

Тясното бельо има подобно действие, то е опасно и за дамите. Впитите бикини дразнят и възпаляват кожата, но това е по-малкият проблем.

Тясното бельо може да предизвика проблеми с кръвообръщението със застой на кръв в малкия таз, което благоприятства възпалението на яйчниците и тръбите. А някои дами не понасят синтетичните материи, което води до алергии и гъбички. Малките момиченца задължително трябва да носят удобно бельо от памук.

Другият враг на здравето за младите момичета е долното бельо тип "прашка", особено ако се носят дълго време и през зимата. За здравите кръстове е ясно, но малко се знае за това, че прашките улесняват инфекциите на пикочните пътища. Бактериите от ануса лесно преминават през прашката като по мост към влагалището и уретрата. Откакто дойде модата на прашките, инфекциите на пикочните пътища са се увеличили с 50%.

Тесните яки на ризите също могат да донесат проблеми. Пристягането в областта на шията нарушава кръвообръщението на главата и води до главоболие, виене на свят, замъглено виждане. Освен това се ограничава движението на врата и раменете и това води до скованост и напрежение на мускулите на врата, раменете и гърба.

Според анкета сред продавачите на ризи, 67% от мъжете купуват ризи с яки, по-тесни, отколкото е необходимо. Пак от суета, естествено.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти