Циститът става все по-разпространен

В никакъв случай не се подлагайте на самолечение при съмнения за цистит
Снимка: Thinkstock

Циститът или възпалението на пикочния мехур е заболяване, характерно за абсолютно всички възрасти. Жените обаче страдат от него три пъти по-често в сравнение с мъжете, пише здраве.bg.

Това е свързано с особеностите на анатомичния строеж на пикочния канал - при нежния пол той е по-широк и по-къс. Бактериите, размножаващи се в областта на външните полови органи, при най-малката простуда се преместват в намиращия се наблизо пикочен мехур.

Лекарска помощ трябва да се търси веднага след появата на болезнено или твърде често уриниране, което е първият сигурен признак за наличието на цистит.

Ако той не се лекува, става хроничен и започна да ни атакува всяка пролет и есен, като бактериите често проникват още по-високо – в бъбреците. По време на поредния цистит човек страда от тежест в областта на кръста, след това се появява треска, а болката отстрани става нетърпима. Това пък вече е пиелонефрит.

Мъжете боледуват по-рядко от цистит и понякога дори не го забелязват. Ако имунитетът им е достатъчно силен, след няколко дни заболяването може да отшуми, но инфекцията така да се каже се "вписва" в организма. Достатъчни са само две-три преохлаждания и новата диагноза вече може да е хроничен уретрит или простатит. А това означава не само дискомфорт, но и сериозен здравословен проблем.

Не трябва да се забравя, че с лечението трябва да се заеме само специалист-уролог. Забравете "проверените" рецепти, препоръчани от приятели и роднини.

Ефективното лечение може да се осигури с помощта на съвременни медикаменти. То включва антибиотик, препарат, подобряващ кръвоснабдяването на стените на пикочния мехур, както и противовъзпалително средство. Терапията най-често се съчетава с физиологично лечение и диета.

Ако циститът се появява от време на време, от менюто трябва да бъдат изключени продуктите, които дразнят стената на пикочния мехур: газираните напитки (особено тези, които съдържат много оцветители) и силно солените и подправени ястия.

При появата на най-малкото подозрение за цистит трябва да се пият повече течности – най-добре вода и чай. Така се намалява концентрацията на урината, която раздразва възпаления мехур.

Много полезни са чаят с мляко или сокът от боровинки, който е природен антибиотик. Проведено неотдавна изследване във Финландия показва, че жените, които всеки ден пият сок от боровинки, имат с 20% по-малка вероятност от повторни възпалителни заболявания на половата система в сравнение с тези, които пият чай или мляко.

Целебният ефект на боровинките пък се обяснява с високото съдържание в тях на антиоксиданти, които спират развитието на вредните бактерии.

За да се предпазим от появата на цистит, полезно е да знаем кои са неговите основни причинители:

* Преохлаждането - жените, които в студено време носят къси поли и тънки чорапогащници, рискуват да станат заложници на сезонното изостряне на това заболяване.

* Неподдържането на добра лична хигиена - половите органи на мъжа и жената трябва да се хигиенизират редовно със специални интимни гелове.

* Хронични гинекологични заболявания – пикочните и половите органи при жената са тясно свързани и често боледуват заедно.

* Спазвайте определени правила при хранене - всичко лютиво, кисело, солено, мариновано и с много подправки трябва да се консумира в умерени количества, като се приема много вода.

* По време на месечния цикъл е добре да се използват превръзки, а не тампони.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти