Симптоми на стрес при децата

Симптоми на стрес при децата
Снимка: netinfo

Много хора си мислят, че детството и юношеството е весел и безгрижен период. Те явно доста бързо са забравили какви са били собствените им притеснения и нещастия, когато са били в тази възраст.

Децата също са подложени на стрес и могат да изпадат в депресивни състояния. Част от причините за това са ходенето на детска градина или на училище и комуникацията с други деца, с които не се разбират, срещата с нови хора, крайни срокове, всекидневното учене на уроци и страха от изпитване и още много неща.

Към всичко това се добавя факта, че много често децата не могат да правят свой собствен избор за редица неща, а трябва да се допитат и да получат разрешение от по-възрастните. Именно това е причината те да си мечтаят да пораснат по-бързо, за да могат сами да решават за себе си какво да облекат, какво да ядат и как да се държат.

Представяме ви няколко от симптомите при деца и юноши, които може би сигнализират, че те са подложени на повече стрес, отколкото трябва и това им се отразява зле.

Проблеми със стомаха и болки
Повръщане, диария и други подобни могат да са симптоми на притеснение и трябва да обърнете внимание на детето. Болките в мускулите, в главата, схващане в раменете най-вероятно също сигнализират за физическо и психическо натоварване. Те са често срещани при по-големите като възраст деца, които вече са в гимназия или са студенти.

Промяна в теглото
Внезапната промяна в теглото винаги е сигнал за някакъв проблем. Независимо дали става въпрос за сваляне или за качване на килограми, промяната във фигурата е ясен индикатор, че детето преживява някакъв стрес. Поговорете с него и го накарайте да сподели какво му тежи и го притеснява.

Тревожен сън
Среща се и при малки, и при големи. Трудно заспиване, сънуване на кошмари, обилно изпотяване по време на сън, безпокойство, а на сутринта се чувстват изморени сякаш не са спали и един час през нощта. Отново симптом на проблеми и стрес.

Лошо поведение
Детето е мълчаливо, необичайно силно се гушка във вас и търси близостта ви сякаш да го предпазите от нещо, или е точно обратното - стои настрана, отговаря ви за най-малкото нещо и се дразни от всичко. Друг признак са различен вид тикове. Това са белези на несигурност и може би сигнализират някакъв проблем. Може да се опитате да разрешите това чрез разговор.

Важно е да му обясните, че вие сте човекът, на когото винаги може да се довери и винаги ще му помогне. Това ще създаде чувство за сигурност у децата и може да намали нивото на стрес, което изпитва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти