Шамарите не помагат!

Шамарите не помагат!
Снимка: Thinkstock

Въпреки че в последно време се води сериозен дебат дали трябва или не родителите да упражняват някакви физически наказания върху децата си, все още голяма част от майките и бащите прибягват до шамарите като възпитателен метод.

Ново проучване обаче твърди, че това води до увеличаване на риска от алкохолизъм, наркомания или развивана на психични разстройства при децата в по-късна възраст.

Изследователите са анализирали над 34 000 възрастни и са установили, че пляскането на подрастващите води до увеличение на риска от развиване на различни депресивни състояния, силно безпокойство и честа смяна на настроенията, раздвоение на личността или алкохолна и наркотична зависимост.

Според учените 7% от възрастните дължат менталните си проблеми на факта, че като деца са били шамаросвани, сграбчвани и грубо разтърсвани или истински бити от родителите си, 59% се пристрастяват към забранени вещества или алкохол, 41% изпадат в депресия, а 93% развиват определена натрапчива мания.

Все пак изследователите подчертават, че става въпрос за редовното използване на физическа сила за възпитание, което може да увреди децата.

Според тях е много важно родителите да разберат, че шамарите и физическата заплаха не са правилните методи, които да прилагат на децата си и че те могат да доведат до повече усложнения, отколкото до постигането на положителен резултат.

Крещенето също не помага, а увеличава стреса и безпокойството при децата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти