Деца, излитаме

С деца на полет
Снимка: netinfo

Християн Немски

Все някога идва и моментът, когато ще трябва да повозите вашите хлапета на тези големи летящи машини, които доста често сме оприличавали на гигантски птици в съзнанието си, когато и ние сме били в невинна детска възраст.

Готови на старта
Имайте предвид, че ако вашият мъник не е навършил 3 месеца не се препоръчва да го качвате на борда на самолет. Разбира се, ако все пак е крайно наложително, консултирайте се с лекар преди това и проверете условията за превоз на пътници към компанията, с която сте избрали да летите, защото много често има точно фиксирани ограничения за минималната възраст на пасажерите.

Обърнете внимание, че за децата с ушни инфекции е абсолютно противопоказно да летят със самолет, защото смяната на атмосферното налагане може да им причини много силни болки.

Важно е да се свържете с авиокомпанията, с която ще пътувате и по друг въпрос свързан с това да разберете дали предлага специални кошчета, в които да седи бебето или ако то ще пътува в скута ви, трябва да предупредите екипажа предварително, за да ви сложат на седалка с удължен колан. Ако сте с бебешка количка също трябва да уведомите персонала на летището, за да преценят нейния обем и дали е безопасно да я вземете с вас като ръчен багаж.

Като прощапалник за допира на мъника с летателния свят е най-удачно да изберете по-кратък полет, примерно такъв до Варна или Бургас, а ако е по-продължителен поне се опитайте да избегнете прекачванията, за да не стресирате и изморявате детето излишно.

Голям късмет бихте извадили и с нощен полет, защото тогава малкият симпатяга ще е уморен от игрите и закачките през деня, и щом самолетът се отлепи от земната повърхност, най-вероятно за ваша радост детето скорострелно ще се унесе към страната на сънищата.

Подготвителен клас
Много често преди всеки полет се налага доста солидно висене и чакане по летищата и тогава идва вашата спасителна роля да уплътните времето и вниманието на детето с различни занимания. Към багажа си включете всякакви блокчета и книжки за оцветяване, които успешно ще го ангажират и разсейват по време на престоя ви във въздуха.

Ако хлапето е достатъчно голямо е редно да го запознаете как точно ще протече полетът и да му обясните, че това е ново преживяване, което е съвсем обичайно и всекидневно събитие за много хора, свързано с приятни емоции. За целта му разкажете ведра история за пътуване със самолет, тъй като не малко проучвания сочат, че когато едно дете знае какво го очаква, то ще преодолее много по-спокойно новата ситуация.

В общи линии общувайте активно с него през цялото време и отговаряйте на въпросите му относно първото му въздушно приключение, които неимоверно ще изникнат като лавина един след друг. Така то ще се чувства много по-сигурно и адекватно с това, че е на ''ти'' какво се случва около него.

Задължително се заредете и с цял куп от книжки и игри, като по време на полет много удачни се оказват и аудио книгите, които предварително може да заредите в MP3 плеър, и така увлекателните истории ще занимават мъника, докато сте на борда на самолета.

Както за възрастните, така и за децата именно кацането и излитането са най-стресовите етапи от полета. Затова най-ефективният начин да ги преодолеете по-безаварийно е да дадете на вашето дете дъвка или бонбон за смучене, за да избегнете неприятното пукане в ушите. Добре е, ако хлапето стои до прозореца, за да съзерцава гледките от птичи поглед в захлас, но ако се страхува от височината не си правете този експеримент.

За най-малките
Ако сте с такъв представител в антуража си, му вземете любимия набор от играчки, но все пак се съобразете да са с по-малки размери. Хубавото на големите самолети е, че има повече пространство, а ако бебокът тъкмо прохожда ще бъде чудесно да направи някое и друго дефиле из пътеките между седалките. Така хем ще се поизмори, хем ще се разнообрази с обстановката и хората наоколо.

Често шумът на двигателите може да се окаже от полза и да преспи бебчето ви от раз, а пък по време на самото излитане и кацане му дайте биберон, за да ограничите дискомфорта от смяната на налягането.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти