Реални преживявания във виртуалното пространство

Реални преживявания във виртуалното пространство
Снимка: Thinkstock

Децата, технологиите, съвремието, интернет – все теми, дискутирани широко в последните години, а вероятно и в годините занапред. Но кое всъщност прави темата толкова актуална? Дали фактът, че интернет, до вчера непознат за мнозина, се развива със страшна бързина и неуспявайки да контролираме процеса, се страхуваме, вълнуваме, фантазираме, или това, че искаме или не, животът ни вече е "частично виртуален", или усещането за необратимост в хода на времето? 

Вероятно нито една от тези причини, а може би отговорът е във всички тях или пък в много други, вероятно някои от вас вече са намерили отговор на този въпрос, но други още не са. Във всички случаи обаче, темата за глобалната мрежа е привлекателна, стряскаща, вълнуваща, колкото позната, толкова и непозната, ето защо в следващите редове ще ви представим няколко гледни точки относно технологиите и интернет.

Съвременните деца едва ли могат да си представят живота без технологии. Забелязваме, че те по-бързо се научават да ползват клавиатурата, отколкото да пишат в тетрадката и това вече не е никак странно или чуждо. Понякога се получава така, че децата учат своите родители, баби и дядовци как да използват дигиталните устройства, което често поставя възрастните в различна позиция, като забравяме, че ученето е естествен процес за всички нас.

За наше успокоение, бихме могли да си припомним ситуацията от миналия век, в която учехме своите родители, баби и дядовци как да работят с телевизорите, те от своя страна са учели техните родители как да използват радиото и така до зората на цивилизацията. Всяко поколение има специфична задача спрямо своето съвремие. Едно обаче остава непроменено - социалните връзки и взаимоотношения. Тук е и нашата сила – да научим децата си как да общуват, да се изразяват чрез думи и действия, за да ги предпазим от рисковете, които дебнат не само в реалния, но и във виртуалния свят.

Консултантите на Българската линия за онлайн безопасност, препоръчваме няколко основни неща, които биха довели до стесняване на бездната, която се отваря между "старото и дигитално поколение".

Първото и най-важно нещо е да говорим с децата си на тази тема. Тук е добре ние, като възрастни, да поемем отговорност за изхода от такива разговори и ако нещо се обърка, да преосмислим ситуацията: дали тонът ни е твърде назидателен, дали думите ни не крият обвинения или критика и дали  не притискаме детето да приеме нашите виждания.

Добре е да съставим списък с нещата, които ни притесняват и да го обсъдим с детето си. Всички имаме различни представи за рисковете, които интернет крие, но проучванията показват, че често пъти нашите разбирания се различават значително от тези на младежите (EU Kids online, 2011).

Важно е да задаваме въпроси какви според него/нея са рисковете в мрежата и какви са изходите да се справи при евентуална неприятна ситуация.

Често пъти децата, а и ние също, имаме нужда просто да споделим, без да търсим непременно отговор. От една страна, изговарянето помага да подредим мислите си в цялостна картина и от друга - това би помогнало за по-доброто разбиране на реалните преживявания на детето, породени във виртуалното пространство.

И накратко, ако имате въпроси или просто искате да споделите мнение относно глобалната мрежа и безопасното изявяване на децата онлайн, можете да се свържете с консултантите на БЛОБ всеки работен ден от 10 до 16 ч. в "Скайп" на blobbg или на телефон 124 123.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти