Първи учебен ден: Презареждане

Първи учебен ден: Презареждане
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Еуфорията около първия учебен ден винаги ме изпълва с емоция. Това е единственият ден, който не е обявен за празничен, но наистина празничната атмосфера около него е изумителна. Изумителна е с това, че въвлича малки и големи в едно стремглаво препускане на носталгията и очакванията им през спомените, мечтите и разочарованията. Нова Година ни въвлича по подобен начин в нейната атмосфера, но да не забравяме, че тя си служи с доста опиати, които спомагат за еуфоричната атмосфера. Затова първият учебен ден си остава автентичен пример за въодушевление.

Чувствам се като ученик всеки път, когато настъпи началото на учебната година: излизам от вкъщи усмихнат, задължително с чадър, защото времето почти гарантирано е облачно, вървя редом със симпатично облечените деца, носещи цвете в ръка за учителя си и с нетърпение очаквам да видя съучениците си. Единствената разлика между мен и учениците е, че аз не съм ученик.

Наистина им завиждам, че все още имат този ден. За сметка на това, те пък ми завиждат, че имам всички останали дни в годината и най-вече дните, в които нямам домашна, контролна или класна работа.
Някои неща не са се променили.

Но други традиции са претърпели сериозни изменения и продължават постоянно да се видоизменят по начин, адекватен на настоящото детство на учениците. Това не е оценка, а само констатация.

Най-подходящ пример за подобна промяна е емблематичното есе или преразказ, задавани като задача в началото на годината, а именно: “Как прекарах лятната ваканция?“. Помните го, нали? А сещате ли се с какъв ентусиазъм описвахме най-интересните случки от лятото? Ако не знаете, това вече го няма. Учениците са станали твърде лаконични, а може би и с право. Отговарят кратко на този въпрос по следните начини: "Направете си фейсбук, прослeдете ми публикациите, снимките и коментарите и ми пишете оценка.“ или "Госпожо, най-хубавите ми дни през лятната ваканция всъщност бяха нощите с приятели“. И нали в класа винаги има някой, недоразбрал задачата, същият ще се обади с въпроса: "Може ли да пишем не как прекарахме, а кого прекарахме през лятото?“.

Едно е сигурно - колкото и да има за какво да виним образователната система, учениците винаги намират повод да се забавляват. А дали одобряваме това, то никой не ни пита. Така че по-добре да намираме оптимизъм във всяко нещо, свързано с училищното образование. Като например това, че за откриването на първия учебен ден децата в България казват, че е минал добре, че са играли, рисували, показали са им буквите и се забавлявали. Децата в Близкия Изток са по-кратки в отговорите. Когато ги попитат как е минал първият учебен ден, там обикновено казват – бомба!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти