Създадено за Olympus

Приказки за лека нощ: ето защо са важни

За децата приказките са това, което е за растенията водата. Детство без приказки сигурно е тъжно и самотно място и обратното – детство, изпълнено с приказки и техните герои, е щастливо и изпълнено с радост.

Надали има родител, който да не знае колко смислено е да чете приказки на детето си, но малко окуражаване никога не е излишно, защото всички живеем на педал и понякога за приказки време не остава.

Ето ви няколко причини в полза на приказките и тяхното влияние върху децата.

ОБОГАТЯВАТ КУЛТУРАТА ИМ

a
Снимка: iStock/Getty Images

Всеки от нас си живее в собствен балон и често така отглеждаме и децата си. Те се виждат с децата на нашите приятели, които ходят в същата детска градина, и... схващате накъде отиват нещата. Героите в приказките в този момент влизат в ролята на „различния“ приятел – един път е жабок, друг път е принц, трети път е пакостник и какви ли не други образи, с които детето се запознава по лесен и достъпен начин. Приказките са и чудесен начин то да започне да прави разлика между добро и зло, да се учи на упоритост и постоянство, да прави паралел между неговия живот и случките в приказките и да научи нови неща.

УЧИ ГИ ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАТ

a
Снимка: iStock/Getty Images

Децата са удивителни същества – разсейват се постоянно и вниманието им лесно може да бъде разчетворено и въобще концентрацията за тях е трудно постижима. Приказките обаче са способни да ги накарат да слушат внимателно и да следят историята, дори когато я слушат за трета поредна година. Ако сте хитри, може да измислите в крачка някаква поука или правило, което детето не може или не иска да усвои – например, не иска да си обува чорапите, и да го вмъкнете в приказката. Прочетете му, че Червената шапчица без чорапи никога не излиза и е много вероятно „въвеждането“ да мине като по мед и масло.

РАЗВИВАНЕ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО

Не че децата страдат от липса на такова, но приказките ще им дадат още идеи, ще ги тласнат към творчество, актьорство и пресъздаване на ситуации. Детските книги са вълшебен извор, от който децата могат да черпят с пълни ръце и да пренасят в реалния си живот, и това е богатство, което сме длъжни да им осигурим. Оставете ги да се любуват на илюстрациите, дайте им време да усетят приказката, да се пренесат в нея и да я изживеят пълноценно – това е истинско щастие за тях.

а
Снимка: Olympus

Дотук добре, както се казва, но какво правим, ако всяка вечер се прибираме уморени от работа и дневните задължения, и колкото и да ни се иска, просто нямаме сили да четем изразително приказката за „Неродената мома“?

Ами, викаме неволята и на помощ идва Olympus и тяхната кампания „Топли приказки за лека нощ“, в която любими народни приказки са преразказани в аудио формат. Първата порция приказки вече може да откриете в каналите на Olympus в YouTube, в Spotify и във Vbox7.com, които вие просто пускате на детето си и то потъва в страната на вълшебните истории. А може и да легнете до него и да я изслушате заедно, защото тези моменти няма да ги има вечно и някой ден те самите ще са просто хубава приказка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти