Прекалена хигиена - болнаво дете

Прекалена хигиена - болнаво дете
Снимка: Thinkstock

Имунната система е като човека, когато няма какво да прави започва да върши глупости. Като например да образува антитела срещу собствените си клетки (автоимунни болести) и да предизвиква алергии.

Известно е колко са тежки заболявания като ревматоиден артрит, псориазис, мултипленна скрероза и т.н., както и неприятните алергии. Много са хипотезите защо се "обърква" имунната система, но в последните години за това се обвинява и прекалената хигиена.

Естествено, че децата трябва да се отглеждат при добра хигиена, тук става въпрос за вманиачаване на тема чистота. Прекалената хигиена лишава имунната система на детето от опит в съприкосновение с различните микроорганизми. Тази липса по-късно води до неконтролируемо, буйно активиране на имунитета към обичайните, принципно безвредни вещества или условия –храни като ягоди, мляко и др., полени, слънце, студ и на практика всичко, за което се сетите.

Става въпрос за алергиите, но много по-опасни са автоимунните болести. Интересен е примерът с болестта на Крон, също автоимунно заболяване с язви по червата. Има район във Франция, където тази болест не се среща. Причината е, че там хората консумират сирене с плесен, пълно с микроорганизми. Същите, срещу които родителите се борят с всички сили.

В човешкото тяло съжителстват около 500 микроорганизми, които не само не вредят, но и ни помагат да оцелеем. Те са полезни, образуват защитно "фолио" върху кожата, червата, лигавиците и ни пазят от болести. Това е една от причината да не се препоръчва използването на антибактериалните сапуни, те унищожават полезните бактерии по кожата. Затова поддържайте добра хигиена, но не изпадайте в крайности! Те винаги вредят.

Не прекалявайте с къпането! Звучи като кощунство, но вече се препоръчва бебето да не се къпе всеки ден. Достатъчно е през ден, то няма от какво да се замърси. Дори не се поти. Честото къпане, дори само с вода нарушава защитния хидролипиден слой на кожата и проблемите започват. Кожата се изсушава, лесно се инфектира и се появяват обриви или заболявания като атопичен дерматит.

Причините за последния са неизяснени, има генетична предразположеност, при някои алергия към храни, но честото къпане провокира появата на болестта. При къпане, особено при деца със суха кожа, използвайте миещо средство без сапун (гел или блокче).

И престанете да бъркате с клечки по ушите на бебетата! Така вкарвате ушната кал навътре и стимулирате жлезите да произвеждат още повече секрети. Достатъчно е подсушаването на ушната мида с памуче.

Не се престаравайте със стерилизацията.

Първите 1-2 месеца стерилизацията на всичко, което влиза в устата на детето е необходима, все пак то е било в стерилна обстановка 9 месеца в корема на майката. Но, когато започне да слага всичко в устата си, тя е безпредметна. Достатъчно е доброто измиване на шишета, лъжички и биберони. Не е необходимо да изпадате в паника, когато биберона падне на земята и да го изварявате по 10 пъти на час. Просто добре измийте залъгалката на течаща вода. Водата за пиене също се изварява само в началото, след това се използва специална изворна вода за бебета без допълнителна обаботка.

Внимавайте с препаратите за почистване

Домовете ни се превръщат в химически лаборатории в името на чистотата. Но трябва да се знае, че често контактът на детето с агресивните съставки на почистващите и перилни препарати е по-опасен, отколкото мръсотията. Особено, ако детето е алергично. Поддържайте добра хигиена в дома, но ограничете препаратите (спокойно може да не ползвате омекотител например, допълнително химизира дрехите), или избирайте такива с по-малко агресивни съставки. Предпочитайте почистването с вода.

Честата употреба на прахосмукачка без воден филтър също увеличава риска от алергични прояви (вдига се прах). Може и да си мислите, че когато къщата е излъскана основно с препарати всичко е наред, но всъщност сте създали предпоставка за болести от многото химия.

Не ограничавайте контактите на детето! Разумно е, когато има много болни хора, например при грип, да ограничите контактите на детето. Но има родители, които държат постоянно децата си напълно изолирани от страх да не се разболеят.

Тяхната имунна система закърнява и когато влязат в детски колектив са вечно болни. Детето трябва да контактува със здравите деца и възрастни, това е необходимо за неговото приспособяване и за социализацията му

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти