Неверните твърдения за настинките

Неверните твърдения за настинките
Снимка: Thinkstock

През цялата зима някой ни дебне зад ъгъла.

Да, за настинката става въпрос, и естествено, всеки е голям спец по предпазването и лечението, а заболелите постоянно се увеличават...

Защото представите ни за нея често се разминават с действителността, а неверните твърдения се носят от уста на уста:

Щом има толкова болни около мен, непременно ще се разболея! Изобщо не е вярно. И в най-тежката епидемия боледуват 2-3% от хората. Но ако сте твърдо убедени, че ще паднете жертва на настинката, да, ще се разболеете.

Постоянният страх потиска образуването на ендорфините (хормоните на щастието), а те са най-силният имуностимулатор.

Студът е виновен! Вярно е, че най-много боледуваме през зимата. Но не студът е виновен, ескимосите например не познават грипа. През зимата заразяването става лесно, защото в затворени помещения има много хора, децата са в училище и в детските градини, а не на открито. Минусовите температури даже спират вирусите, те трудно се размножават на студено. Най-много болни има през топлите зимни дни. Измръзването улеснява настинката, кръвообращението в лигавиците е затруднено. Но става въпрос за комбинацията от студ, неадекватно обличане и зараза. Същото се получава и при навличане с много дрехи и изпотяване в по-топлите дни.

Вирусите са виновни за страданията ни! По принцип е така, но зависи и на каква „почва” попаднат. В детската градина например условията са еднакви за всички, но някои деца постоянно боледуват, други не. А в лицето на един педиатър ежедневно кашлят и кихат десетки деца, но той не боледува повече от останалите. Когато имунната система работи нормално, тя се справя със стотиците вируси без проблем. Адекватната реакция на имунната система се постига със закаляване, нормално обличане още от бебешка възраст, кърмене, витаминозна разнообразна храна.

Висока температура означава тежко заболяване. Грешно! Високата телесна температура означава работеща имунна система. При температура се произвеждат повече антитела и клетки на имунитета, които унищожават вирусите и бактериите. Затова не бързайте с лекарствата при първото покачване на температурата. Болните с висока температура оздравяват по-бързо от тези с ниска или без температура.

Без лекарства настинката няма да мине! Напротив. Лекарствата облекчават симптомите като главоболие, температура, хрема, но не лекуват. Антибиотиците също са безсилни срещу вирусите. Само при усложнения с бактериална инфекция се назначава антибиотик. При стандартните настинки прекрасна работа вършат народната медицина, хомеопатията, масажите.

Още теми от д-р Андреева:

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Кога трябва да се оперират сливиците на детето

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Подгответе децата за зимата

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти