Неверни твърдения за шоколада

Неверни твърдения за шоколада
Снимка: Thinkstock

Полезен или вреден е шоколадът, трябва ли да се дава на децата?

Мненията дори на специалистите са коренно противоположни – от пълна забрана като много вреден продукт до хвалебствени думи за това колко полезна храна е кафявата наслада за малки и големи. Може би истината е в основното правило, че една храна е лекарство или отрова в зависимост от дозата.

А и науката опроверга някои неверни твърдения за шоколада.

От шоколада се получават обриви
Доста преувеличено твърдение. Ако човек има алергия към някоя от многобройните съставки на шоколада, може да получи обриви при консумацията му. Ако забележите, че след хапване на шоколад  получавате пъпки и сърбежи, то тази храна наистина не е за вас. При големи количества обаче наистина могат да се получат обриви, особено ако в него има ядки, плодове, кремове (все алергизиращи вещества) или е с изминал срок на годност. От шоколада се притесняват и родителите на децата с атопичен дерматит. Причините за това често срещано заболяване не са напълно известни, посочва се дори психо-соматична причинна връзка. По метода на изключването ще разберете кои храни възпаляват кожата и кои не.

От шоколада се развалят зъбите
Всъщност, в шоколада се съдържа антисептично вещество, което възпрепятства развитието на бактериите, отговорни за образуването на бактериалната плака, а оттам и за кариеса. Дотук добра новина за здравето на зъбите, ако в него нямаше и голямо количество захар. А захарта, както и всички сладки храни (сладкиши, вафли, близалки, сладки напитки, сладолед, стафиди) са идеална хранителна среда за същите тези бактерии. Затова мийте зъбите след хапване на шоколад. Черният шоколад е далеч по-полезен защото в него няма примеси, а какаовата маса е почти 70% от съдържанието.

Кафявата сладост е основен виновник за затлъстяването
Това е вярно, и не е. Решаващо значение за килограмите има количеството на шоколада, както и на другите храни. Ако всеки ден изяждате по цял шоколад или няколко шоколадови бонбони, ще напълнеете. Но шоколада не е толкова страшно дебелеещо средство, колкото му се приписва. За сравнение едно средно голямо парче шоколад съдържа 300 калории, толкова, колкото една вафла или три банана например.

Така че ако детето “умира” за шоколад, дайте му едно парченце, но намалете другите сладки и тестени храни. По- диетичен е черният шаколад, съдържа по-малко мазнини. Но ако детето ви от бебе е по-пълничко, не рискувайте, като му давате шоколад. Вкусът се култивира. Ако детето не е опитвало шоколад, няма да го иска. Много деца не са вкусвали шоколад до 3-4 годишна възраст и не настояват за него. Лошото на шоколада е, че убива апетита на детето и то отказва основното хранене, както и плодовете и зеленчуците.

В шоколада има наркотични вещества
Отдавна е известно, че настроението се подобрява като се хапне шоколад. Сигурно затова някои го набеждават, че съдържа едва ли не наркотични вещества. Ако кофеинът е наркотик, да , има го в шоколада. Но количеството му не е голямо и не се отразява на организма при умерено употреба. Но малките деца така или иначе са си жизнени и без кофеин, затова в някои случаи шоколадът трябва да се ограничи, например вечер. Към кофеина има привикване, когато се приема в големи дози.

Същото се отнася и за друга съставка на шоколада – теобромин. В интерес на истината трябва да се отбележи, че наистина са описани случаи на пристрастяване, като се консумират огромни количества. Затова внимавайте с количествата, децата са ненаситни на шоколад и действат по максимата на Мечо Пух “Колкото повече, толкова повече!”

Шоколадът повишава настроението
Не е мит, истина е! В него се съдържа аминокиселина, която подпомага производството на серотонин, наречен хормонът на щастието. Веществата в шоколада са мощни антиоксиданти, подобряват мозъчната дейност, въглехидратите са горивото на мозъка, възвръщат силите и подобряват общото състояние на организма, а оттам и на психиката. На сърцето също му е добре от умерени дози шоколад. Наличието на феноли в какаото намалява риска от инфаркт, подобрява състоянието на кръвта и понижава вероятността да се появят тромби. Това се отнася особено за черния шоколад, в него има по-голямо количество феноли.

Още за шоколада

Шоколада се произвежда от изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки са какаова маса (сухата част на какаовите семки) и какаово масло (мазнините от семките) плюс захар. При млечния шоколад се добавя мляко или сметана, а белият се приготвя само от какаово масло без какаова маса. На практика в него няма какао! Аерошоколадът се получава, като се прибави въздух на мехурчета. 100 грама шоколад съдържа средно 500 калории, 61% въглехидрати, 30% мазнини, 6-8% белтъчини. Съдържа микроелементите желязо, магнезий, калий, мед, които „борят” стреса.

Още по темата:

Шоколадът - храна на боговете
Как шоколадът влияе на кожата ни
Нека ви разкажем 10 любопитни факти за шоколада
5 здравословни причини да пием горещ шоколад

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти