Наръчник за баби при отглеждане на внуче

Наръчник за баби при отглеждане на внуче
Снимка: Thinkstock

Който си няма любяща баба, има безцветно детство. Затова, щом станеш баба, веднага ти се присъжда званието "гувернантка", а малкото същество ти се настанява трайно в сърцето.

Но като всяка сериозна работа, "бабинството" си има строги правила

Запомни ги, за да си любимата опора, а не досадният придатък.

1. Цип на устата и кънки на краката. Помагай колкото можеш, но не се бъркай на младите и не давай постоянно съвети. Бебето си е тяхно. Да го гледат, както те сметнат за добре, а не по твоите разбирания. Ако много се нервиш, пий 1-2 лексотана и приемай положението.

2. Винаги запазвай самообладание и недей да "трепериш" постоянно! Бебето е много по-жизнено, устойчиво и приспособимо, отколкото си мислиш. Господ го е създал такова, за да устои на грижите на баби и майки.

3. Грижи се за себе си! Създавай си приятни емоции и развлечения, за да си в добро настроение. Децата са сетивни като животинчетата, те усещат напрежението и страха на хората около тях и реагират със същото. Щастлива баба/майка - щастливо дете.

4. Не се престаравай! Една от теориите за многото алергии в последно време е прекалената хигиена. Когато имунната система не се сблъсква с дразнители, няма как да се развие. И после - олеле майко...

5. Купи си 3-4 книги за бебета и не ги чети. Бебетата не четат книги и не живеят по тях.

6. И една изненада. Мислиш си, че на света има само едно внуче, но не е така. Още няколко милиарда са. Които далеч нямат късмета на вашето. Има род маймуни, които от любов толкова стискат малките в прегръдките си, че ги задушават. Не бъди като тях.

Не ти харесват правилата? Я си спомни, когато беше млада майка и ти се бъркаха бабите, какво ти беше...

И не забравяй, че децата се отглеждат по друг начин, не както ти си отглеждала твоите.

Храненето е на поискване. Инстинктът на детето най-добре показва от какво има нужда. Веднъж може да огладнее след три часа, друг път след два.

Вода до шестия месец не се дава. Но най-правилно е да "попитаме" детето. Предлагай, ако иска - нека пие, ако не иска, може и без вода.

И още една отживелица от твоето време: малкото бебе не се къпе всеки ден! Два пъти седмично е достатъчно. Кожата е покрита със защитен хидролипиден слой, водата и сапуните го унищожават и може да развие атопичен дерматит. Първите месеци бебето няма развити потни жлези, не се поти, не е миньор, не копае в градината, защо да го къпем всеки ден? Когато порасне и е топло, може.

Не навличай бебето с много дрехи! Поради несъвършеното кръвообръщение краката, ръцете и нослето са хладни, но не значи, че му е студено. Просто си представи, че си на негово място, облечена с неговите дрехи, плюс един топъл памперс на задника. Сигурно ще пукнеш от жега...

Температура на въздуха - човешка. В началото около 22, през нощта 19-20.

И още една голяма изненада - правилата в крайна сметка ги определя бебето, а не възрастните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти