Най-странните алергии

Най-странните алергии
Снимка: Thinkstock

Алергията е прекомерна, неадекватна реакция на имунната система към вещества, иначе безобидни за човека. Когато говорим за алергии, обикновено си представяме цъфтящи цветя, ягоди, животински косми, прах и свързаните с това сълзящи очи, обриви и течащи носове.

Алергиите не само превзеха всички възрастови групи, но станаха толкова на брой, че чак не е за вярване. А най-лошото при тях е, че имат способността да се разширяват. Който е алергичен към нещо, с течение на времето става алергичен към все по-голям брой вещества.

Наред с "традиционните" алергии, има и доста причудливи, чак не е за вярване, че съществуват.

Например, водната уртикария, или казано просто алергията към вода. Хората с това заболяване не могат да се къпят във вана, да плуват в море или басейн, да перат, да мият чинии. Защото за броени минути от водата кожата им се покрива със сърбящ обрив. При някои от тях алергията се е проявила след прием на антибиотици.

Освен водната, има и други странни алергия. Като например, към човек, коса, слюнка, светлина, накити.

Най-известният случай на алергия към човек е историята на двама влюбени от Англия. Достатъчно било младежът да целуне любимата си, или дори да я докосне и лицето му се покривало с червени петна. При алергия към слюнка хората не могат да се целуват. Веднага след целувката лицето на алергичния почервенява, подува се, по устните излизат мехурчета. Доста хора страдат и от алергия към слънчева светлина (не става дума за слънчево изгаряне) и ярка светлина от изкуствен източник.

Освен обриви и отоци, те имат и затруднение в дишането. Описан е и интересен случай на алергия към коса. Дълги години пациент страдал от тежка алергия, изразяваща се с кихане, хрема и трудно дишане. Но странното е, че тези признаци се появявали само през нощта, когато си легне в спалнята. След месеци изследвания, най-накрая се установило, че страда от алергия към косата на съпругата си.

Доста необичайна е и алергията към брашно, но не когато се приема като храна (глутенова непоносимост), а когато се вдишва. Наблюдава се при някои хлебари.

Описана е и алергия към физически усилия. Не става въпрос за мързел, при физическо натоварване някои хора проявяват типичните белези на алергия. Подозират се въздействието на потта, отделяните хормони и др.

През последните години се увеличиха случаите на алергия към накити, дори към злато.

Но първенството по странност държи алергията към ...лекарствата за алергия. Знае се, че те са основното средство за лечение на алергичните, в някои случаи животоспасяващи медикаменти. Всеки алергичен знае, че в тежките случаи се прибягва до кортикостероиди, но вече има и алергични към тях.

А дали няма алергия към ученето и училището? Попитайте вашите тийнейджъри, сигурно вече са си поставили такава диагноза. smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти