На море със здрави деца. Възможно ли е?

На море със здрави деца. Възможно ли е?
Снимка: Thinkstock

Най-после отиваме на море и... на третия ден детето вдига висока температура, а като „екстра” получава повръщане и разстройство.

И понеже то е малко, стигаме до болница, системи...

Позната картинка, нали? Може ли да се избегне черният сценарий и защо толкова често децата се разболяват именно на морето?

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се прецени дали възрастта на детето е подходяща за море. Децата в кърмаческа възраст категорично не са за море.

Тяхната кожа е изключително нежна (5 пъти по-тънка) и не трябва да се излага на слънце.

А на плажа слънчевите лъчи са много по-силни, тьй като се отразяват от пясъка и водата.

Терморегулацията в тази възраст е незряла и малките деца лесно се претоплят, което е съпроводено с температура, повръщане, обезводняване. Имунната им система е неукрепнала и лесно се разболяват от контактите с многото деца в курортите. Освен това тя допълнително се натоварва от дългото пътуване, смяна на климата и обстановката.

И най-вече от горещото време, високите температури и силното слънце потискат имунната система. За насекомите, алергиите и неподходящата храна да не говорим.

Второто нещо, което може да ни вгорчи почивката с малки деца е липсата на адаптация. Ако се ходи с деца на море, то трябва да е за минимум 10 дни, за да има време за адаптация. Първите един-два дни се спазва обичайния ритъм на живот на детето –разходки, хранене, спане без плаж.

Следващите 3-4 дни се посещава плажът за кратко, и то само в разумните часове – до 11 и след 17 ч. Чак след това детето започва на воля да играе на пясъка и във водата, разбира се не в обедните часове. Действителността обикновено е друга, младите родители купонясват до малките часове, спят до късно и тръгват на плаж с децата в най-горещите часове.

Ако сте от тази група, не ходете на море с деца или си вземете придружител - някоя самоотвержена баба.

Ако детето ви е от тези, които не ги подминава никой вирус, бъдете особено внимателни, когато отивате на море. Да, точно това е идеята, да се закали и да не боледува, но май не става така. Подгответе детето, като поне седмица преди пътуването давате имуностимулант, например инфлуцид или осцилококцинум (най-безобидните).

Ако детето е склонно към чревни инфекции, прибавете и пробиотик. Избягвайте контакти с болни деца, внимавайте с храната, забравете за яйца, кремове, панировки, палачинки и всичко на открито, което лесно се разваля и се облазва от мухи, те разнасят заразите.

Слънцезащитните продукти имат ефект само ако се нанасят 30 минути преди излагане на слънце и на всеки два-три часа, и задължително отново след излизане от водата.

Морето е отлично средство за закаляване на децата, стига да се използва разумно. А ако се съчетае и с планина, още по-добре.

Още теми от д-р Андреева:

7 "чистача" поддържат здравето ни

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти