Какво трябва да знаем за мързеливото око

Мързеливо око. Що е то?
Снимка: netinfo

Така нареченото мързеливо око е анатомично (структурно) здрав орган, но с намалено зрение. То най-често се установява в детска възраст и остава такова за цял живот, ако не се лекува навреме.

Какви са причините за развитие на мързеливо око?
Периодът от раждането до 7-та година е изключително важен за развитието на нормално двуочно зрение. Всички фактори, които затрудняват ясното фокусиране на образите върху централната част на ретината, могат да доведат до мързеливо око. Най-честите причини са: големи диоптри или разлика в диоптрите на двете очи, кривогледство (понякога дори едва забележимо за околните), заболявания на клепачите със спадане и закриване на зеницата, както и вродени очни болести, които пречат на получаването на ясен образ.

Кога се лекува?
Колкото по-рано бъде установен проблемът, толкова по-добре, но задължително до края на периода, формиращ двуочното зрение (7-та година), защото след това вече ще е късно. Рано прекъснато лечение може пък да доведе до връщане на изходното положение.

Как се лекува мързеливото око?
* Ако са налице разлики в диоптрите, се прави подходяща корекция с очила. При заболявания на окото или клепачите се извършва операция за осигуряване на прозрачни очни среди. Така мързеливото око е поставено в най-добри условия.

* Закриване на по-добре виждащото око при гледане, с цел стимулиране зрението на другото. Режимът се определя от очния лекар според възрастта на детето и остротата на виждане. Това е единственият начин на лечение с научно доказан ефект.

Много е важно родителите да разберат, че лечебният процес се провежда от тях и зависи от личната им отговорност и упоритост. Резултат може да се очаква до 7-годишна възраст, след което зрението на мързеливото око не се променя. Трябва да се насрочват периодични контролни прегледи, при които се проследява състоянието, коригират се очилата и режима.

Унаследява ли се мързеливото око?
Да. При наличие на родители или роднини с такова състояние има по-висок риск и за малчуганите. Желателно е да се направи консултация с офталмолог на около една година, при липсата на видими проблеми или веднага, ако се наблюдават такива. Профилактичният преглед от очен лекар на 3-годишна възраст също е препоръчителен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти