Музикални уроци за най-малките

Музикални уроци за най-малките
Снимка: Thinkstock

В днешно време децата започват да посещават различни уроци на по-ранна възраст от предишните поколения. Има организации, които дори предлагат музикални класове за деца на възраст от една до три години.

Твърде малки за уроци?
Много професионалисти в сферата на детското развитие и здравеопазване смятат, че от най-ранна възраст децата могат да направят първите си стъпки в музикалното образование.

Макар че някои преподаватели по музикален инструмент предпочитат децата да започнат заниманията си, когато са навършили 5 години, когато ръчичките им са пораснали и когато успяват да концентрират вниманието си за по-дълъг период от време. Преди това децата могат просто да се докоснат до вълшебния свят на музиката чрез тези музикални уроци и класове.

Съдържание на класовете
Въпреки че много програми и организации предлагат структурирани уроци по музика за съвсем малки деца в бебешка възраст, мозъкът е готов за същинско обучение едва като навършат 3 години. Уроците, насочени към най-малките, имат за цел да въвлекат децата в света на музиката. Тези дейности могат да варират от пеене на детски песнички до възможност децата да се запознаят и да свирят на по-прости музикални инструменти.

Използват се и помощни средства и действия, като текстурирани играчки за конкретни песни и дейности със синхронизирани движения, които да свържат музиката с други сетива на малките деца.

Важно за тези музикални уроци е участието на родителите. Заедно с децата те възпроизвеждат музикални звуци, пеят и се движат в такт с музиката.

Ползи
През последните 20 години интересът към ранното обучение по музика нарасна изключително много. Все повече родители са убедени, че ранните срещи с музиката подобряват живота на децата и стимулират тяхното умствено развитие и физическа координация.

Според харвардския психолог Хауърд Гарднър музикалната интелигентност е равностойна по значение на интелигентността по отношение на математиката, езика, пространството, тялото и междуличностните отношения.

Ранните музикални уроци могат да помогнат за когнитивното развитие на малките деца. Детският мозък се развива бързо и запознаването с богата сетивна среда съдейства за формирането на нови невронни връзки. Тези допълнителни невронни връзки помагат на децата в много аспекти на обучението им по-късно в живота.

Ранното музикално обучение въздейства на мозъчните дялове, отговорни за езика и мисленето. Скорошни изследвания показват, че заниманията по музика физически развиват частта от лявото мозъчно полукълбо, която участва в обработването на езика.

Музиката развива творческите способности и въображението, а също така помага за усвояването на езика, за развитието на мисловната дейност и за намаляването на стреса.

Чрез пеенето и танцуването децата придобиват познания за ритъм и такт, като това се отразява благоприятно на моториката и координацията им. Близкият досег до музиката в ранна възраст може да помогне на децата, когато пораснат да ценят и обичат изкуството в различните негови проявления.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти