Майките имат по-добра памет

Майките имат по-добра памет
Снимка: Thinkstock

Американски учени установиха, че раждането на дете подобрява паметта на жените.

В серия от експерименти младите майки се справили по-добре от жените, които нямали деца, на тестовете за визуално-пространствена памет - способността да възприемат и да запомнят информация за заобикалящата ги среда.

Изследователката Мелиса Сантяго от университета "Карлос Албису" в Маями заяви, че резултатите противоречат на вярването, че паметта и познавателните функции на жените намаляват, след като родят дете.

Сантяго анализирала информация от 35 жени, които станали майки за първи път, като децата им били на възраст между 10 и 24 месеца, както и от 35 жени, които никога не са забременявали. И двете групи, в които преобладавали испаноговорящите жени, имали сходни резултати на тестовете за интелигентност.

За изследването на визуално-пространствената памет на жените бил показан лист с шест символа за десет секунди, след което те били помолени да нарисуват това, което са запомнили. Задачата била повторена няколко пъти.

Първият път, когато на жените бил показан листът, и двете групи запомнили почти еднакъв брой символи.

Но на втория и третия път майките се справили по-добре от бездетните жени, което показва, че с всеки следващ път майките запомняли повече информация от другите жени.

По-късно на жените били показани различни символи и те били помолени да си спомнят кои са присъствали в по-ранна задача. И тук отново майките показали по-добра памет.

По време на бременност настъпват много физиологични промени в тялото и предишни изследвания показаха, че дори мозъкът се свива с 5%.

Но той се връща към нормалните си размери след раждането и по време на повторния растеж мозъкът може да се премоделира по начин, който да доведе до промените в паметта, наблюдавани по време на изследването, отбелязва Сантяго.

Тя допълва, че направените заключения трябва да бъдат проверени чрез изследване за по-дълъг период на по-голяма група жени с различна етническа принадлежност. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти