Създадено за Theresien Oil

Кратък пътеводител за хубаво раждане

раждане бебе баща
Снимка: iStock

Раждането е един от най-важните дни в живота на жената, ако не и най-важният. Големият ден, моментът, в който ще се срещнеш очи в очи с детето, което си отгледала в корема си цели 9 месеца, е едновременно вълнуващ, но и малко плашещ. Особено когато е за първи път, неизвестните пред жената са много – как ще протече процесът, всичко нормално ли ще е, ще боли ли, ще се наложи ли използването на инструменти и техники, които изглеждат и звучат страшно... това са само част от нещата, които вълнуват жените в момента, в който трябва да поверят не само своя живот, но и този на бебето си в чужди ръце.

Нормалното и човешко отношение от страна на медицинския персонал винаги помага за това жената да се отпусне и да пристъпи към това физическо и емоционално предизвикателство по-спокойна и подготвена. Затова е и добре всяка родилка да знае предварително какво би трябвало да я очаква от момента, в който пристъпи в болницата за раждане, до изписването.

С тази цел потърсихме и д-р Тоня Станкова, акушер-гинеколог, която да разясни внимателно и на достъпен език процедурите и процесите, през които минава всяка родилка.

майка бременна бременност
Снимка: Istock

И така, ако ви предстои да раждате скоро, ето за какво трябва да се подготвите. Всичко за вас започва в приемното отделение, където родилката минава през общ преглед, а лекарите установяват на какъв етап от раждането се намира тя. Плодът се мониторира, лекарите преценяват неговото състояние и размери. Следва документалата част – попълване на документи по приемането, подписване на информирано съгласие, а след това жената се качва към съответната родилна зала.

Тъй като едно раждане може да отнеме от 2 до над 10 часа, жената и бебето се наблюдават през цялото време. Специално внимание, разбира се, се обръща на бебето – в какво състояние е по време на контракциите и как понася родовата дейност. Непрекъснато се правят записи на плода, следи се и състоянието на бременната – мери се кръвно и се следят основните ѝ показатели, като връзката с акушер-гинеколог и акушерка е непрекъсната, като те присъстват и по време на самото раждане на бебето, а след това жената остава за наблюдение в залата около 2 часа.

майка бременна бременност
Снимка: Istock

Понякога се стига и до някои усложнения, но те са по-скоро рядкост и са обикновено свързани с хронични заболявания на родилката. Травматичните усложнения по време на раждането не са задължителни, но са възможни, и обичайно включват разкъсвания на меките тъкани, на влагалището, на външни полови органи, понякога на шийка. Бебето понякога също изпитва страдание по време на раждане, заради което се налага и постоянното следене на показателите на плода. В случай, че лекарите установят някакви проблеми, може да пристъпят към използването на вакуум или форцепс – отново изключително рядко, но все пак възможно.

Така нареченият метод на Кристелер също се прилага от лекарите, когато те преценят, че това е необходимо, но задължително след като са обяснили на родилката какво представлява той и как ще бъде приложен.

“Към него прибягваме в процеса на изгонване на плода, когато детето е вече в процес на излизане, и най-често се налага при неефективни напъни на майката. Раждането малко или много е изморителен процес и понякога на раждащата ѝ е трудно да се справи сама с това”, обяснява д-р Станкова.

Секциото, което в последните години сякаш става все по-използван начин за раждане, все пак има своето необходимо място в акушер-гинекологията. Обикновено към него се пристъпва, когато има риск за майката или плода, обяснява д-р Станкова.

Ако бременната има заболявания, които са придружаващи и хронични, или пък такива заболявания, които изискват консултация и с друг специалист – например очни заболявания или някакви неврологични, тогава се прави консултация със съответния лекар. Според неговата препоръка и ако има риск за здравето на майката, се преминава към секцио.

бебе дете момче
Снимка: Istock

Секцио се налага понякога и ако възникнат усложнения по време на бременността, както и по спешност, когато в хода на нормалното раждане възникне усложнение, което води до страдание на плода или пък има физическа невъзможност жената да роди нормално. При всички положения обаче преминаването към секцио се обсъжда с жената и тя е информирана за случващото се, което винаги е в интерес на запазването на живота и здравето на родилката и бебето.

Гледайте видеото и бъдете напълно подготвена за големият ден.

 

Видео интервюто е направено с любезното съдействие на Терезиенойл Мед – пръв помощник за възстановяване след естествено раждане или секцио. Прочетете повече на http://www.theresienoil.bg/rajdane/

theresien oil
Снимка: Theresien Oil/Vedra

Д-р Тоня Станкова завършва с отличие медицина в Медицински университет-София през 2013г. От 2014г. специализира Акушерство и гинекология във ВМА и Майчин дом, като 2018г. след успешно положени изпити придобива специалност. Взима участие в курсове за следдипломно обучение, конференции и има публикации в български и международни издания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти