Колко опасни са пестицидите

Колко опасни са пестицидите
Снимка: Thinkstock

Бременна жена, която живее близо до ферма, използваща пестициди, е изложена на 66% по-голям риск да роди дете аутист.

Това установиха учени от университета Дейвис в Калифорния.

Изследването, публикувано в списание "Environmental Health Perspectives", проучва връзките между живота близо до място, където се използват пестициди, и раждането на деца аутисти.

Аутизмът е заболяване на развитието и разпространението му нарасна в последните години в САЩ, засягайки едно на всеки 68 деца през 2010 г. спрямо едно на 150 деца през 2000 г.

Учените използвали данни за употребата на пестициди в Калифорния.

"Проучихме къде са живели нашите участнички в изследването по време на бременността си и в момента на раждането", разказа един от авторите на изследването Ирва Херц-Пикиото, заместник декан на факултета по наука и обществено здраве в университета Дейвис в Калифорния.

"Констатирахме, че много видове пестициди са били използвани по-често близо до жилища, където децата са развили синдрома на аутизма или са имали забавяне на развитието", допълни изследователката.

Около една трета от участничките в изследването живеели в радиус от 1,25-1,75 км от мястото, където били използвани пестицидите.

Учените открили също, че рисковете от аутизъм са още по-високи, ако контакта с пестицидите стане в средата или края на бременността

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти