Кои храни да избягваме при настинка

Кои храни да избягваме при настинка
Снимка: Thinkstock

Когато сме болни смятаме, че трябва да се храним яко, за да преборим вирусите.

А за децата това е задължително – гоним ги с лъжицата до припадък, само и само да хапнат нещо.

Всъщност децата са по-мъдри от нас, те се вслушват в инстинкта си и затова отказват да се хранят, когато са болни. При температура и неразположение намалява производството на стомашни сокове и ако тъпчем детето, най-много да му докараме повръщане.

Най-добре е човек да „слуша” тялото си, ако не му се яде, значи така трябва, ако е гладен, нека си похапне. Но колкото и странно да звучи, някои храни затормозяват организма по време на настинка и оздравяването се забавя.

Млякото не е подходящо, когато сме болни.

То съдържа казеин, от него се произвежда лепило. Не стига, че сме задръстени от секрети в носа и бронхите, но с млякото вкарваме още повече слуз. Така помагаме на вирусите и бактериите да се развиват на воля.

Има достатъчно приятни други течности, които втечняват секретите и ги изхвърлят –различни чайове, фреш и разбира се универсалната течност –водата. За възрастните алкохолът не е подходящ, той води до дехидратация (обезводняване) и сгъстяване на секретите. И ако се приемат 30 грама за „загряване” трябва непременно да се добави допълнително 1-2 чаши вода или чай.

Безалкохолните напитки и т.нар. натурални сокове са вредни и за здрави, и за болни.

Те всъщност са смес от вода, захар (подсладител) в огромни количества, оцветители, ароматизатори, стабилизатори, кoнсерванти. Не стига, че така или иначе болното ни тяло е изтощено, а на всичко отгоре му предлагаме и химични коктейли. Газираните напитки водят до стомашен и чревен дискомфорт, увреждат чревната флора и още повече утежняват положението на болния човек.

Истински натурален е само прясно изцедения фреш разреден с малко вода, богат на живи витамини.

Внимавайте с грейпфрута, когато приемате лекарства. Той потиска ензимната активност на черния дроб, лекарствата се метаболизират по-трудно и дозата им в кръвта може да се повиши.

Забравете и за колбасите.

Ако ви се яде месо, пригответе си вкъщи една сочна крехка пържола вместо салам. В колбасите примесите са много повече от месото, съдържат и много мазнини. Последните заедно с химикалите в храната предизвикват хронично възпаление и имунната система се изтощава.

Ползата от лимона при настинка бе "разбита" от известния немски натуропат графиня Анжелика Волфскийл, която наскоро гостува у нас.

Според нея "произведената в организма топлина е най-висшето физиологично ниво на регулация в телата ни. Затова, когато се разболеем се повишава телесната ни температура, за да се справим с инфекцията. И всичко, което спомага да запазим топлината през зимата е полезно – топли дрехи и обувки, шапка, шал, ръкавици, топли течности.

А лимонът предизвиква студенина в организма и в никакъв случай не трябва да се приема при настинка".

Още теми от д-р Андреева:

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Неверните твърдения за настинките

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти