Когато детето ви каже "Мразя те"

Когато детето ви каже "Мразя те"
Снимка: Thinkstock

Всеки родител е наясно, че когато се опитва да накара детето да си легне на време или да изключи компютъра ще срещне отпор, недоволство, викане, а често и сълзи.

Когато обаче хлапето се обърне към вас и ви каже "Мразя те!", оставате като шокирани. Къде отиде прекрасното малко същество, което обича да се гушка във вас и ви нарича с нежни имена? Сега ви гледа нацупено през сълзи и ви е казало нещо толкова ужасно.

Според редица психолози родителите не трябва да взимат на сериозно тези думи от устата на децата. Все пак едно четири годишно дете не може да се обърне към вас и да ви каже "Почувствах се силно наранено от думите ти, не мисля, че си прав, не искам да се съглася с теб и съм разстроено...."

Снимка: Thinkstock

Децата действат много първично и при тях емоциите са много по-силни. Разбира се, че то не ви мрази истински, защото не сте му купили вафла или сте му спрели телевизора. Емоциите просто ги завладяват силно и тъй като още не са се научили как да се контролират, или не са много наясно, че действията им не остават незабелязани.

В момента, в който сте чули думите "мразя те", преглътнете и просто отговорете "Е, съжалявам, че ме мразиш, защото аз те обичам толкова много". Не влизайте в спор, не се ядосвайте, оставете за някой друг път обяснението каква точно емоционална натовареност носят изрази като "мразя те" и „обичам те".

Не забравяйте обаче да обясните добре понятията омраза, раздразнение, разочарование, мъка, любов и радост. Детето трябва да прави разлика от малко, за да успее да си изгради по-добри комуникативни умения.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти