Кога да купим на детето си смартфон или таблет?

Кога да купим на детето си смартфон или таблет?
Снимка: Thinkstock

Ние от Българска линия за онлайн безопасност смятаме, че можем да ви насочим към няколко важни точки за размисъл по тази тема.

Разбира се, всеки родител има правото да прецени кога е най-добре да въведе детето в света на виртуалното пространство и мобилните технологии.

Достатъчно голямо ли е детето в първи клас? А в пети? В следващите редове ще говорим за децата между 6 и 12 години.

Понякога в желанието си да предложим на децата (и внуците) си най-доброто според възможностите си, им подаряваме смартфони или таблети, които обаче могат да се окажат не толкова необходими.

Неоспорим факт е, че децата могат да станат технически гении, ако само им дадем телефон или таблет в ръка. Повечето родители съвсем не считат развитието на умението за работа с технологиите като сериозно преимущество в израстването на детето пред потенциалните вреди – прекомерно време в занимания с телефона или таблета, проблеми със зрението или позата, попадане на неподходящо съдържание, използване по неподходящ за възрастта начин, пълно отказване от странични занимания.

Каква е ползата наистина?

Използването на новите комуникационни средства и интернет за обучителни цели се доказва като много ползотворно. Интеркативното обучение е забавно, увлекателно за децата и поради тази причина доста успешно.

Наскоро Турция стартира проект за оборудването на 42 000 училища с таблети навместо учебници и бели дъски. В Шотландия и Великобритания също има училища, които включват все по-активно електронните устройства в класната стая.

Използването на технологиите и интернет прави ученето адекватно на реалните интереси и проблеми на децата.

Това е много хубаво, но...

Какво да направим, за да намалим потенциалната вреда?

Родителят е модел за детето и в използването на технологиите. Когато и да предложите на детето си достъп до интернет през мобилни устройства, бъдете край него, особено преди да сте убедени, че детето наистина може да се справи с възможните рискове. На първо място, предлагайте му заедно да изпробвате различните функции на джаджата. Говорете за вашите онлайн преживявания и навици. Споделяйте му какво мислите за определени сайтове и занимания.

Избирайте заедно какви приложения или програми да се теглят. Уточнете с детето, че ще вземате съвместно решението какво да се изтегли, като обсъждате възможностите и никой не налага мнението си категорично. Дори когато ограничавате изтеглянето на дадено приложение, обяснете защо го правите. По този начин детето разбира много по-добре какво е добре и не е добре да прави.

Договорете кога и къде детето ще използва смартфона или таблета, например уместно ли е носенето му в училище или на тренировка. Ако сте избрали да позволите на детето да използва устройството, определете правилата. От една страна това позволява на детето да структурира времето си, като се отдаде на заниманията си, без да се разсейва. От друга, го предпазва от неприятната ситуация да счупи, загуби или пострада при кражба на скъпата вещ.

Поздрави,
Екипът на БЛОБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти