Защо не бива да заспиваме веднага след ядене

Вълчи апетит ме застигна
Снимка: Thinkstock

Всичко, което изядем преди лягане, се превръща в мазнини. Така смятат мнозина, но всъщност това схващане е напълно погрешно, пише Здраве.bg.

Но пък има други достатъчно основателни причини да не заспиваме веднага след вечеря. Защото, ако по време на сън, тялото ни трябва да храносмила, може да си навлечем различни проблеми – от киселини и тежест в стомаха до повишен риск от сърдечен удар.

Напълняване
Късното хранене крие редица опасности, включително невъзможността да преценим колко точно сме гладни – най-вече заради натрупаната през деня умора. Когато огладнеем вечер, едва ли ще ни се занимава с приготвянето на салата, а вместо това бихме предпочели първото лесно за хапване нещо от хладилника – сладолед, вафла или пък останало парче пица. По този начин залъгваме глада, но няма как да сторим същото и със запазването на килограмите.

Стомашни киселини
Ако си легнем, особено по гръб, веднага след обилна вечеря, в началото може и да се чувстваме много комфортно, но докато тялото ни се опитва да почива, храносмилателната система ще трябва усилено да работи. Паренето в хранопровода и стомаха при такава ситуация се появява заради излишното количество стомашна киселина, която създава изгарящо усещане, разпростиращо се от стомаха към гърдите и понякога чак до гърлото, а това създава дискомфорт и със сигурност ще попречи на качествения ви сън.

Сърдечен удар
Солидното похапване вечер увеличава риска от инфаркт. Или поне това сочат резултатите от проведено наскоро гръцко изследване, в което са участвали 500 души, като 250 от тях вече били претърпели удар, а другите 250 били диагностицирани с остър коронарен синдром.

Данните показват, че онези от наблюдаваните лица, които изчаквали най-дълго между последното хранене за деня и лягането вечер, са изложени на най-нисък риск от инфаркт. Възможните обяснения са различни - едни включват идеята, че киселинният рефлукс (причинява се от липсата на добро затваряне на клапата между стомаха и хранопровода, което увеличава киселинността и парещото чувство) е по-вероятно да причини сънна апнеа (нарушено дишане по време на сън), която е свързана с честотата на ударите.

Според друга теория самото храносмилане и влиянието му върху кръвното налягане, нивото на кръвната захар и холестерола могат да повишат вероятността от сърдечен удар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти