Какво (не) знаем за имунитета?

Какво (не) знаем за имунитета?
Снимка: Thinkstock

1. Какво представлява имунитетът?

Имунитетът е сложна система, чиято основна задача е да разпознава и обезврежда клетките с чужд генетичен материал, попаднали в организма. Такива са както различните микроорганизми (вируси, бактерии, гъбички и т.н.), така и изменени собствени клетки, като раковите например.

Имунитетът е няколко вида: 

Общ – клетките на имунната система циркулират в кръвта и лимфата в цялото тяло
Локален -имунитет на тъканите на всеки отделен орган
Клетъчен - лимфоцити, неутрофили, макрофаги и т.н
Хуморален – антителата, които организмът образува срещу различините антигени, които го „нападат”. Всички елементи на имунната система функционират в синхрон и пазят телата ни от болести, а ако те все пак се случат, работят за оздравяването. Имунните клетки имат памет за някои заболявания. Затова, който е боледувал от някои шарки, след това не се разболява повече. За съжаление не така стои въпросът при вирусните инфекции и бактериални болести. При някои има краткотраен имунитет, при други не.

2. Кога се формира имунитетът?

Още по време на бременноста плодът получава антитела от майката, след раждането - с кърмата. Затова поведението на бременна (здравословно хранене, отказ от цигарите) и кърменето са от изключителна важност за здравето.

3. Може ли да се тренира имунната система?

Имунитетът е като мускул, колкото повече се тренира, толкова по-силен става. Сигурно сте забелязали, че хората които много се „пазят” (да не настинат, да не им духа, да не останат гладни, да не се преуморят от работа, да не пият студено и т.н) най-много боледуват. Боледуват и децата, чиито родители са маниаци на тема чистота. Детската имунна система закърнява, не знае как да работи, когато не се среща с предизвикателства. Затова и най-здрави са закалените деца, спортуващите. Тях не ги плаши студът и вятърът, вече са си изработили механизъм за спряване при предишни срещи с неприятелите. И обратно, изнежените, претоплени деца, се разболяват много лесно.

4. Кои са признаците отслабен имунитет?

Тежкият вроден имунен дефицит се среща изключително рядко. Повечето от децата имат проблем с имунитета, когато тръгнат на детска ясла или градина. В ранна възраст имунната система все още се развива, не е укрепнала и честата среща с вируси създава проблеми. Признаци за понижен имунитет са честите боледувания от остри респираторни заболявания – повече от 4 за година за възрастни и 5-6 за сезон за деца; продължително боледуване – повече от две седмици; хронифициране на инфекциите; постоянно поддържане на ниска температура дълго време (месеци).

5. Лекарствата влияят ли на имунитета? 

Прекаляването с антибиотици и хормонални препарати влияе зле на имунитета. Антибиотиците убиват или спират растежа на вредните бактерии, но правят същото и с полезните. А последните са са част от имунната система, първият страж срещу нашествениците в кожата, гърлото, носа, червата.

6. Спортът повишава ли защитните сили?

Определено, освен чрез закаляването, свързано със спортуването, самото движение е изключително важно. Така се стимулира кръвообръщението и клетките на имунната система бързо стигат там, където са необходими.

7. Какво е значението на ваксините за имунитета?

След ваксиниране се образуват антитела срещу заболяването, за което е предназначена ваксината. Но имунитетът, придобит след ваксиниране, е много по-слаб, отколкото след преболедуване. След ваксиниране против грип имунитетът е нетраен - 6-10 месеца.

8. Как да повишим имунитета на децата?

В аптеката се предлагат стотици хранителни добавки, обещаващи чудеса. Но чудото е в закаляването, спортуването, правилното хранене, положителните емоции. Ако са необходими лекарства, педиатърът най-добре знае кои са подходящи за вашето дете.

Прочетете още от д-р Андреева в Edna.bg:

Дифтерията се завръща

Опасни съвети за водата през лятото

Безумията на родителите с опасни последици за децата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти