Какво може да ни вгорчи лятото?

Какво може да ни вгорчи лятото?
Снимка: Thinkstock

Иначе прекрасното лято може да ни поднесе куп неприятни изненади, особено ако сме с малки деца на море или на планина. Нищо фатално, стига да сме подготвени, за да не тичаме по нощите по лекари и аптеки.

Слънчевата алергия е шлагерът при неприятностите край морето. Не става въпрос за изгаряне от слънцето, то лесно се познава. През последните години значително нарасна интензивността и радиацията на слънцето и все повече хора страдат от слънчева алергия.

Най-характерното при нея е обривът, който обхваща откритите части на тялото и под дрехите, ако те са много тънки и прозрачни. Скоро след стоене на слънце се появяват сърбеж, зачервяване и пъпки. При по-тежките случаи може да има и отоци, предимно по лицето и устните.

В тези случаи трябва веднага да се подслоните на сянка и да се приеме противоалергичен медикамент. Слънчевата алергия е хронично състояние, затова най-важна е профилактиката.

Тя включва избягване на пряка слънчева светлина, прием на противоалергични следства, когато предстои излагане на слънце, особено на морския бряг (там слънцето е най-силно), много добър ефект имат и антиоксидантите –витамините С, А, Е, цинк, селен, магнезий.

Те се набавят с храната или с таблетки. Използвайте в горещите слънчеви дни тънки, непрозрачни дрехи с дълги ръкави, очила, слънцезащитен крем и шапка с козирка.

Ухапването от насекоми създава големи неприятности на някои хора. Няколко сърбящи пъпки не са проблем, но при алергичните хора комарите причиняват сериозни кожни обриви, подобни на опарване от коприва (уртикария), отоци, зачервявания.

Причината е в протеините, които се съдържат в слюнката на комарите и в по-тежките случаи могат да се появят гадене, замаяност, главоболие. Чувствителните хора могат да получат и алергична хрема, дори астматичен пристъп.

Насекомите, които могат да причинят животозастрашаваща реакция са тези, които жилят. При ужилването те вкарват отровата директно в организма като със спринцовка. Особено опасно е ужилването в областта на езика, гърлото (при поглъщане на насекомото с храната, при прозявка), устните, има риск от задушаване.

Ако след ухапване или ужилване е налице само локална реакция, достатъчни са само студени компреси на мястото и намазване с крем при ухапване.

Алергичните деца и възрастни трябва да приемат и антихистамини (противоалергични). При общи реакции като гадене, виене на свят, задушаване потърсете лекар, трябва да се поставят кортикостероиди и адреналин.

Най-тежката степен на алергична реакция е алергичния шок (анафилаксия) при ужилване, от храни, медикаменти. Тя е животозастрашаваща ситуация и включва обриви и отоци по кожата и лигавиците, затруднено дишане, сърцебиене, гадене, повръщане.

През отпускатa основна заплаха е храната. Особено опасна е ресторантската храна, в нея се влагат много консерванти в топлото време (за да не се развали в жегата), особено в салатите със сосове, наливните бири и вина.

Натриевият глутамат е широко използван при приготвяне на китайска храна като подправка и алергията към него е известна като "синдром на китайския ресторант". Характеризира се с главоболие, топли вълни, изпотяване, стягане в гърдите, бронхоспазъм при астматиците.

Малките деца до 9 годишна възраст са по-алергични от възрастните, затова внимавайте с храната, особено с ресторантската. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти