Какво да правите, ако детето все още не говори?

Проговарянето на детето е една тема, която вълнува много родители, особено на по-малките деца. Късното проговаряне е все по-често срещан факт в последно време, а причините могат да бъдат много.

Какви са нормите?

За каквото и да се говори, когато е свързано с деца, всичко е строго индивидуално. Все пак, бихме могли да определим няколко фази, с уговорката, че всяка една от тях е приблизителна.

Около 6 месец – тогава бебетата започват да „сричкуват“ – повтарят в една дума едни и същи срички, което звучи като „мамамамама“, „дададада“ и т.н., но не бъркайте това с „мама“.

До края на 1вата годинка детето трябва да може да използва гласа си, за да казва някакви неща, независимо какви са те. Дали ще посочат предмет и ще кажат „ъ“ или ще наричат топката с „то“, в този период те трябва да показват неща и да ги назовават по някакъв начин.

г
Снимка: iStock

Между 12 и 18 месеца  - децата би трябвало да имат някакъв, макар и бегъл, речеви запас. Той може да се състои от 20-тина думи, но все още да няма изречения.

Около 2 години – очаква се въпросните названия да могат да се съчетават по определен начин – например по 2 думи в изречение.

Обикновено момиченцата по-бързо проговарят, както и ако детето е 2ро, 3то и т.н.

Стимулиращи детето да говори игри

Измисляйте и се информирайте за игри, стимулиращи детето да вербализира предметите. Хубав начин е кърменето, ако го кърмите по-дълго време. Не му подавайте веднага това, което ви е посочило, че иска, за да го стимулирате да му каже названието.

г
Снимка: iStock

Кога да потърсим логопед?

Ако някой в ранната възраст на детето, ви е обърнал внимание, че той има къса юздичка под езика или високо небце, добре е по-рано да се консултирате с логопед. Ако след 5 години не може да казва „р“ – също. Често родителите сравняват своето с другите деца, така че ако видите разлика, също потърсете специалист. Дъвкателните способности също често са свързани с проговарянето. Не се колебайте да се обърнете към специалист, дори и при най-малкото притеснение от ваша страна.

г
Снимка: iStock

За още вдъхновение през целия ден ни последвайте във Facebook ТУК  и в Instagram ТУK

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти