Как да успокоим ревящото бебе?

Как да успокоим ревящото бебе?
Снимка: Thinkstock

Вашето безценно съкровище реве непрекъснато ден и нощ? Добре дошли в отбора на недоспалите, изнервени, изнемогващи родители. които постоянно следват безброй съвети от съчувстващи приятели и лекари, но почти винаги без успех.

Преди десетина години американския педиатър Харви Карп предложи коренно различен метод за успокоение на бебета, безотказен според него. Той се състои в това - да залъжем бебето, че е още в матката, за да е спокойно.

Девет месеца бебето е било в коренно различни условия, за разлика от след раждането. То е било на тясно, на шумно място, хранело се е непрекъснато, а не на интервали, постоянно се е клатело от движенията на майката. Първите три месеца бебето постепенно се адаптира и в някои отношения то е по-скоро зародиш, отколкото човек. Затова някои родители изпитват гнева на малкото от нехаресващите му условия.

Но защо някои бебета са като ангелчета, а други реват като змейове? Пак според д-р Харп кротките бебета са си изработили система за самоуспокояване, докато "върлите" все още нямат толкова развита нервна система, която да им позволява да се успокояват. Ако бебето ви е кротко, не е необходимо да правите нищо, но ако нямате този късмет, опитайте неговия метод с 5 последователни стъпки.

1. Повиване. В някои култури бебетата почти не плачат, защото са повити и се носят постоянно със слинг. Голямото пространство плаши детето, а като размаха ръце, чувството е че пада и започва да плаче. То е свикнало на тясно. А и кожата е най-големият орган, докосването ѝ действа успокояващо на сетивата. Повиването обгръща тялото на бебето с непрекъсната топла милувка. Но това трябва да стане при спазване правилата на повиване, стегнато в меко одеало с ръце отстрани.

2. Поставяне на бебето странично. Тази поза успокоява детето, защото имитира позата в матката и му пречи да размахва ръце. Не се препоръчва при деца с луксация или дисплазия на тазобедрени стави.

3. Силно шъткане. Докато е било в утробата, бебето е чувало непрекъснато движението на кръвта по артериите, който е като шума от прахосмукачка. Сигурно сте забелязали, че като пуснете сешоара, течаща вода или прахосмукачка, детето изведнъж млъква. Вземете разплаканото повито бебе и силно шъткайте в ухото му докато се успокои, като постепенно намалявате силата на шума. Звукът "ш-ш-ш-ш" е същият като от движението на кръвта, който детето е чувало в матката. Можете също да включете прахосмукачката, а като се успокои детето и заспи, постепенно намалявате степените до спирането ѝ напълно.

4. Люшкане. Няма бебе, което да не се успокоява в кола. Защото люшкането е мощно оръжие срещу плача, то имитира подрусването, което бебето е усещало в матката и се успокоява. Люшкането може да стане по различни начини – на ръце, в слинг или кенгуру, бебешка люлка, хамак, люлеещ се стол, в автомобил, вибрираща седалка.

5. И черешката на тортата – сученето. Бебетата имат силен сукателен рефлекс, те сучат пръстите си още в утробата. Вътре им е лесно, стените на матката държат ръцете близо до лицето. Но като се родят, това не може да стане, трябва да минат три месеца, за да си координират движенията и да захапят палец. Ами помогнете на клетия човек, дайте му биберон-залъгалка. Разбира се, най-вкусна е гърдата, но и майката е човек, не може постоянно да кърми. А детето точно това иска, в утробата се е хранело непрекъснато чрез пъпната връв.

Сигурно тези препоръки ще ви се сторят доста ретроградни и отживелица, и аз четох книгата със смесени чувства. Но когато човек е на зор, опитва всичко. Ако искате да разберете подробно точните техники за успокояване на бебето, книгата "Най-щастливото бебе" на д-р Харви Карп вече е на българския пазар. А който иска да се срещне лично с автора, това може да стане на 01.06. в НДК София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти