Как да учим децата си на онлайн безопасност?

Как да учим децата си на онлайн безопасност?
Снимка: Thinkstock

Децата и тийнейджърите имат нужда от пространство, в което да могат да споделят и да поразсъждават върху света около тях. Опитът ни в България и Европа показа предимствата, които има чат консултирането в осъществяването на този процес.

У нас по темите за безопасния интернет това е възможно да се случи на Скайп адреса на Българската линия за онлайн безопасност: blobbg.

Там младежите могат да зададат въпроси относно откраднат профил в социална мрежа, притеснително общуване с непознат или просто какво е секстинг. Чат консултирането предлага много предимства за тийнейджърите, понеже:

• Е анонимно
Както младите хора, така и възрастните понякога изпитват неудобство и несигурност да споделят за проблем, с който се сблъскват. Причините могат да бъдат много – от страх да не ни се скарат, защото сме постъпили неправилно, до неяснота какво точно се случва. Затова често имаме нужда да си изкажем първо нещата в сигурна среда на доверие, а впоследствие да предприемем мерки какво да правим. БЛОБ е именно такова място, където всеки може да пише и да сподели притесненията си, без да се представя лично и да оставя повече информация за себе си, отколкото би искал.

• Можеш да обмислиш, преди да напишеш
Другото предимство на чат консултирането е, че тийнейджърът може да напише нещо, да го прочете, промени и чак тогава да го публикува. Това дава много повече увереност на младия човек, че има контрол върху ситуацията, което е много важно за споделянето. Контролът за продължителността на разговора е в неговите ръце, а консултантът няма да говори с него за теми, за които не се чувства готов да сподели.

• Можеш да се свързваш отново и отново
Не е задължително тийнейджърът да напише всичко, което го вълнува, от първия чат. Момичето или момчето има почти неограничена възможност за свързване с консултант, така че да се увери, че услугата, която му се предлага, е сигурна. Така детето може да изпробва няколко различни начина да разкаже за проблема си, след което да се обърне към родителите си в търсенето на решение.

• Винаги ще намериш добронамерен специалист
За разлика от търсенето на помощ по интернет форуми, където детето или тийнейджърът  може да попадне на недобронамерен човек, на линията винаги стои специалист, който се интересува от проблемите на младите хора в интернет и ще може да поговори с него по сигурен и неосъждащ начин.

Но ако тийнейджърите учат през общуването, съвременните изследвания показват, че децата учат много по-добре през преживяванията и играта. Това се отнася в пълна сила и когато става въпрос за правилата за безопасност в интернет. Простото изброяване на правила често пъти няма голям ефект, тъй като те звучат твърде абстрактно, а децата в начална училищна възраст все още вървят по пътя от конкретното към абстрактното мислене. Разбира се, общуването и обясняването имат огромно значение за пълноценното и успешно развитие на децата, но друга много важна част от него е играта.

Затова Националният център за безопасен интернет разработи няколко игри, чрез които родители и учители да се включват активно в ученето на децата за интернет безопасността. Настолната игра "Флашко в страната на спамчетата" наподобява забавните детски игри "Не се сърди, човече" и "Змии и стълби".

Освен че е забавна за малчуганите, играта е пълна с интересни картинки и текстове за интернет. Заедно със своите родители, учители и по-големи братя и сестри, малките пътешественици изследват непознатата земя на онлайн пространството. Играта можете да изтеглите от тук.

Оказва се, че децата харесват играта с героя Флашко и на живо, когато я играем в парка или на детско събитие. Върху големия винил децата са истински пионки, които се учат на безопасен интернет заедно със специалистите на Центъра.

Следете за събития на Фейсбук страницата ни.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти