Как да се предпазим от змии

Как да се предпазим от змии
Снимка: Thinkstock

Топлото време предразполага към разходки след природата, но там ни дебне една голяма опасност –змиите. Знае се, че змията е благородно животно и ако не бъде обезпокоявана ще отвърне със същото.

Децата обаче  са нетърпеливи и тичат без много-много да мислят и да се оглеждат. Когато настъпят или подплашат змията тя забива зъби в тях. Психологическия шок е много по-силен от физическата опасност. По-големите деца се страхуват за живота си, пребледняват, изпотяват се, получават сърцебиене.

По-малките, които още не разбират за какво става въпрос се влияят от поведението на родителите. А те в такива случаи са в пълна паника, защото си представят най-лошото. Последиците от змийското ухапване в повечето случаи не са фатални, но могат да настъпят редица усложнения. В България няма представители на силно отровните тропически змии.

При здрави хора освен силния емоционален стрес ухапването предизвиква предимно силна местна реакция. Мястото се зачервява и е доста болезнено, появява се оток, след време може да се инфектира и кожата на засегнатия крайник да промени цвета си. По-рядко се наблюдават общи реакции, и то предимно при алергични хора – гадене, повръщане, сърцебиене, промяна на кръвното налягане, дори краткотраен припадък. Някои от тези симптоми обаче могат да се наблюдават и при хора, които изпадат в нервна криза от страх.

В света са познати около 3000 вида змии, в нашата страна те са 26, повечето от тях неотровни. У нас отровни са усойницата и пепелянката. Усойницата е с дължина 35-40 см., с тъмносиня или черна окраска, с характерен белег на гърба – пресечени черти под формата на Х. Тя е изключително бърза, но не напада без причина, а само при самозащита или ако се настъпи по невнимание. Среща се по гористи месности с надморска височина до 2000м. Пепелянката е сивкавокафява до тъмнокафява с точки по гърба, с триъгълна глава и с характерното рогче на горната челюст. Малко по-дълга е от усойницата – 45-50 см. Среща се по открити сухи пясъчни и каменисти терени до 1500 м. надморска височина. Понякога напада и спонтанно към края на деня, когато тръгва на лов.

В райони, за които се знае, че се обитават от змии, трябва да се носят дълги плътни панталони, здрави обувки и чорапи. Не правете опити за залавяне и убиване на змията, това може да се окаже много опасно. Когато се прави излет с деца те трябва винаги да са зад или между възрастните, а не най- отпред. Така няма да се срещнат първи със змията. Добра предпазна мярка е вървящият най-отпред да носи дълга тънка пръчка и да почуква с нея на разстояние 1-2 метра пред себе си по пътеката, за да избяга змията (тя усеща вибрациите).  Ако въпреки предпазните мерки змия ухапе дете или възрастен, трябва да му се помогне:

Пострадалият се успокоява, че най-вероятно змията не е отровна, за да се предпази от стреса и неговите последствия като покачване на кръвното налягане например, което допълнително усложнява положението.

Сваля се всичко, което пристяга тъканите в близост до ухапването, тъй като засегнатия крайник бързо отича.

Ухапаното място се измива със студена вода и сапун за дезинфекция.

Пострадалият се транспонтира възможно най-бързо до близка болница легнал и с обездвижен засегнат крайник. Поставят се студени компреси на ухапаното място за намаляване на отока. За болката се дават обезболяващи медикаменти, стига пострадалия да няма алергия към тях.

При наличие на медицинско лице в групата се поставя кортикостероид, който има силен противовъзпалителен и противоалергичен ефект.

Не се препоръчва да се стяга мястото над ухапването, така отокът става още по-голям. Погрешно е и да се изсмуква отровата от раната от някое придружаващо лице. Така спасителят може да пострада, защото отровата чрез венците му може да отиде в неговото кръвообръщение. Достатъчно е леко да се изстиска кръвта около дупчиците.

Още теми от д-р Андреева:

7 "чистача" поддържат здравето ни

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти