Как да разпознаем насилническата връзка?

Как да разпознаем насилническата връзка?
Снимка: AVON

Edna подкрепя "Говори открито срещу домашното насилие", Edna капмания на AVON

Приятели, в следващите редове можете да прочетете повече за ранното идентифициране на проблемите и как то може да се окаже равносилно на "застраховка-живот".

Не забравяйте, че прогнозирането на проблемите често представлява огромна порция шанс за тяхното по-бързо и ефективно разрешаване.

Как да разглеждаме проблема "насилническа връзка", разяснява психологът Мирослав Наумов. Той е консултант във Фондация "П.У.Л.С." гр. Перник. Работи професионално от 4 години с хора пострадали от насилие и от 13 години като доброволец към същата организация. 

Домашното насилие почти винаги идва изненадващо за жертвите. Преди да настъпи момент на насилие, по-голямата част от жените не допускат, че мъжът до тях е способен да прояви агресия. Съществува серия от фактори, които се наблюдават при повечето връзки с мъже насилници.

Ранното идентифициране на факторите и осъзнаването, че се намираме в насилническа връзка, могат да се окажат от ключово значение за физическото и психическото ни здраве.

В началото на връзката той е най-обаятелният мъж
В началото на връзката той прилича на г-н Перфектен. Привлича жената с грижите, подкрепата и сигурността, които й вдъхва. Проявява голямо внимание, изключително грижовен е към нея и отговаря на всички нейни нужди почти безапелационно.

Наблюдавайте типа поведение!
"Целта" на мъжа в тази ситуация е да плени жената напълно и още от самото начало на връзката да създаде илюзорно възприятие за себе си.

Ти си единствената
Системното комуникиране със заявки, че ти си единствената, с която може да споделя, и единствената, с която се чувства добре, е ясен сигнал за склонността му към обсебване.

Когато той казва "само ти ме разбираш", "само с теб се чувствам добре", "само ти можеш да ми помогнеш", "не мога без теб", всъщност иска да втълпи у жената идеята, че е зависим от нея.

Така той създава емоционална пречка за жената да го напусне.
Дори когато мъжът е очарователен и демонстрира умение да се справя във всяка ситуация, вътрешно може да се чувства несигурен и затова непрекъснато се нуждае да се чувства „закачен” към жената, с която е.

Затова и момент, в който двамата са разделени, може да доведе до пристъп на агресия и малтретиране, с което партньорът да изрази "несъгласието" си, че е бил изоставен в беда от Единствената.

Сянката от неговото минало
Ако партньорът е бил малтретиран в миналото, има вероятност поведението му да резултира в агресия. Не всеки мъж, който е бил насилван или е бил свидетел на насилие е потенциален агресор, но е важно да сме информирани, че подобен сценарий е възможен.

Следете поведението му и не подминавайте признаците на агресия в начина, по който се държи.

Под ключ
Край на събиранията с приятели навън и у дома. Забелязвате, че партньорът ви съзнателно отхвърля възможността да поканите на гости дори най-близките си хора. Не одобрява или дори забранява да се срещате с приятелки и роднини без негово присъствие.

Бъдете нащрек! Мъжът, склонен към упражняване на насилие, желае да поддържа затворен тип връзка със своята половинка. Буквално. Иска жената изцяло за себе си, стреми се да се превърне в център на нейната вселена и е напълно готов да ограничи свободата й дори физически, за да я подчини и да я направи зависима.

Споделена отговорност
Горчивата истина е, че както при всяка друга връзка, насилническата се гради и от двамата участници в нея. Често пъти непосредствено след самия акт на насилие, мъжът изпада в разкаяние и жената започва да изпитва съжаление и вина, с което жертвите на практика разменят местата си.

Бъдете внимателни в търсенето на принц, който да ви спаси от злите сили.
Насилническата връзка често пъти се заражда в момент на слабост не за мъжа, а за жената.
Вашите кризи могат да се превърнат в двигател на бъдещи такива, затова говорете открито за тях.

Ако усещате, че връзката, в която се намирате, има потенциал да се превърне в насилническа, можете да се обърнете за помощ и консултация към центровете на "Алианс срещу домашното насилие".

Психолозите от центъра могат да помогнат на съществуващ или потенциален насилник да започне да владее агресията, както и предоставят безвъзмездна помощ на пострадалите от домашно насилие жени и деца.

В рамките на кампанията "Говори открито срещу домашното насилие" всяка Edna от нас може да подпомогне центровете за защита срещу домашно насилие в цялата страна, като закупи гривна, пръстен или колие.

Изпращайте вашите въпроси, свързани с проблема домашно насилие, както и проблеми на насилие във връзката към психолога Мирослав Наумов на edna@netinfocompany.bg!

Следващата седмица той ще даде специално интервю за читателите на Edna, в което ще даде отговори на вашите запитвания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти