Как да прекараме повече пълноценно и забавно време с децата

Как да прекараме повече пълноценно и забавно време с децата
Снимка: Thinkstock

Забързани и претоварени от задачи, се чудим как да прекарваме повече време с децата си.

Колкото и да разтягаме деня, той все е с ограничени часове. Но вместо да търсим повече време, нека да погледнем на това предизвикателство от друга перспектива – как може да използваме по-пълноценно времето, с което разполагаме за децата си.

Бъдете креативни

Има толкова много рутинни неща, които правим в ежедневието си. Но една добра идея може да превърне нещо обикновено във вълшебно. Тази вечер, изгасете лампите и си направете вечеря на свещи. Или се облечете различно, нестандартно и смешно. Сложете си маски. Седнете в средата на стаята на пода. Това са все различни преживявания за децата Ви и за самите Вас и определено ще са повод за разговори и споделяне.

Вместо да се изнервяте сутрин в задръстването, увлечете детето да разкажете заедно приказка с неща, които виждате около себе си или да попеете с пълно гърло.

Извикайте детето в себе си

Къпането е идеалният повод за това. Кой ще стигне пръв банята? А може ли да се придвижите като крокодили или маймуни? Плискайте се с вода до насита. Направете си фонтан като обърнете душа да тече нагоре и затискате някои от дюзите. Рисувайте на запотеното огледало. Правете смешни физиономии. На страниците на „Детето играе“ може да откриете още много идеи за забавна игра, без много ресурси и подготовка.

Правете нови открития

Със сигурност до детската градина или училище има и алтернативен път за приблизително същото време. Утре минете по него и разговаряйте с детето кои са новите неща, които му правят впечатление. Ако сутрин Ви е притеснено, то вечер, когато го взимате, определено може да се впуснете в търсене на алтернативни начини за прибиране, да пробвате различна площадка за игра или да опитате нови преживявания като например да се приберете с трамвая, вместо с колата.

В петък вечер не бързайте да се прибирате. Отидете на някое интересно място, което харесвате, но все не остава време за него – парк, планина, езеро, стар приятел, хълм над града, последния етаж на блока в който живеете и т.н.

Мислете как може да направите задължението по-приятно

И зъбите трябва да се мият, но знаете ли колко по-забавно е на музика и с танци, докато търкате с четката.

Всяка сутрин будите детето за сън, но си представете утре да го събудите с помощта на някоя играчка и то облечена с негови дрехи и раница, готово да тръгне за детската градина. А ако се маскирате като любимия му герой, дали няма да ококори очи по-бързо? Изпейте му нежна песен. Поднесете му любим аромат. Какъв ли ще е ефектът върху детето?

Вечер преди сън, вместо четене на книжки (доста тежко занимание след цял ден пред компютъра) или увещаване на малчото да си легне по-рано, може да си пуснете релаксиращи звуци от природата, да затворите очи и да се отпуснете на въображението си. Какво виждате вие, а детето? Може ли да излезе приказка от това?

Пренастройте се, сменяйте гледната точка и си позволете да се случват различни неща в точно тези ежедневни дейности, които се правят, защото трябва да се правят, а понякога се оказват единствените моменти от деня, когато сме с детето си. С тази нова настройка, това вече ще са моменти на общуване, споделяне, радост и релакс или казано накратко на споделено щастие.

Прочетете още: 

Как да създадем интереси у детето си

Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри

Тебеширени магии за парка

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Да помогнем на децата да разберат времето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти