Създадено за

Как да предотвратим наранявания в бебешкото легло

а
Снимка: iStock/Getty Images

Бебето прекарва наистина много време в креватчето си – не само през нощта, но и през деня. В своето бебешко легло то ще се върти, ще си играе и ще изучава. За да се предотвратят всички възможни наранявания при неумелите движения на малките ръчички и крачета, важно е пространството да бъде напълно безопасно. Макар че новороденото все още не може да се обръща самостоятелно и съзнателно да хваща предмети с ръчичката си, то също може да пострада. Ето защо е добре да се погрижите за безопасността на бебешкото легло още в момента, в който го избирате и монтирате на мястото му. В следващите редове ще научите няколко много важни начина да предпазите бебето си.

Конструкцията на бебешкото легло

Без значение дали ще използвате чисто ново или вече употребявано бебешко легло, в него трябва винаги да търсите няколко основни характеристики, които ще осигурят безопасност на детето. Първо, огледайте решетките. Разстоянието между тях трябва да е най-много 6 см, а самите прегради трябва да са здрави, стабилно захванати и да не са напукани. Ако леглото има табли, нека те да нямат декоративни прорези, в които бебето може да пъхне ръчичка и да я заклещи. Огледайте и ръбовете – те трябва да са гладки и неназъбени. Ако леглото е от масивно дърво, проверете дали няма опасност да се отчупят трески.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Някои бебешки легла предоставят възможност да отделите едната от страните, за да превърнете кошарата в легло за по-голямо дете. Ако моделът, който сте харесали, е такъв, уверете се, че съответната част се прикача здраво, а заключването е направено така, че детето да не може да го освободи. Прегледайте и сглобките на леглото – трябва да няма стърчащи или недобре захванати крепежни елементи.

Вътре в леглото

Вътрешността на легълцето също е важна. Изберете твърд матрак, който пасва плътно до стените на леглото. Използвайте бебешки чаршафи, които прилягат плътно към матрака – бебето не бива да е в състояние да ги хване и издърпа, дори и неволно. За тази цел е най-добре да използвате чаршафи с ластик.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Не бива да оставяте в леглото меки възглавници, одеяла и играчки, защото бебето би могло неволно да ги метне на главата си и да не е в състояние да ги премахне. Това е особено важно по време на сън. Над леглото не бива да висят играчки или шнурове на завеси, които бебето може да достигне с ръка. Прегледайте ги отново, когато то се научи да се изправя на колене или на крака.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти