Как да познаем диабета при децата

Как да познаем диабета при децата
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Грижата за децата идва винаги на първо място. Трябва да сме особено наблюдателни и да следим за различни аномалии, които могат да се окажат симптоми на сериозни болести.

Първият признак на диабета при децата е жаждата. Особено през нощта, неутолимата нужда от вода може да се окаже сигнал за диабет. Формата на диабет при малчуганите е от I-и тип - задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го призвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо.

При повишен апетит, наднормено тегло и консумация на прекалено много захарни изделия, детският панкреас не може да отделя достатъчно инсулин за обработка на приетите в излишък храни. Решението тук е правилна диета и сваляне на килограми.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва унаследяването. Деца и внуци на страдащи от диабет II-и тип, така наречения старчески диабет, са изложени на доста по-висок риск от развиване на коварната болест, отколкото потомците на болни от I-и тип.

Първи тип диабет при децата представлява автоимунно заболяване, тоест - имунната система синтезира антитела, насочени срещу клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Причините за това могат да се крият на много места - кратко кърмене, захранване прекалено рано с прясно и кисело краве мляко, силен стрес, инфекциозни болести и др.

Други симптоми, макар и по-рядко срещани, и които може да се окажат сигнали за диабет при децата, са сухи лигавици на носа и устата или кожно раздразнение по половите органи. При наличието на тези симптоми, детето трябва да бъде незабавно прегледано от ендокринолог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти