Как да накараме детето ни да спортува

Как да накараме детето ни да спортува
Снимка: Thinkstock

Като родители сме изправени пред предизвикателството как да накараме детето си да спортува. Спортуването позволява на децата да научат и овладеят различни умения. Това  прави децата по-здрави физически, а също така им дава възможност да общуват по между си, да се изграждат приятелства, по-добра комуникация и да придобият важни качества като спортсменство, работа в екип и старание. Но преди всичко, трябва първо да убедите детето да остави своите играчки и опита да спортува.

Разберете от какъв спорт се интересува вашето дете.
Не правете прибързани заключения. Само фактът, че вашето дете е момче, не означава, че той автоматично се интересува от баскетбол или футбол. В същото време, само защото вашето дете е момиче не означава, че предпочита спортове с по-малко физически контакт, като тенис или волейбол.

В известна степен генетиката и семейна история също могат да повлияят на предпочитанията на детето в спорта, но не е изключено да отглеждате бъдещ скиор в семейство на тенисисти.
Трябва да се вслушате, вместо да си правите някакви предположения. Разбира се, налице е и възможността самото дете все още да не е сигурно за вида спорт, от който се интересува.  Ако е така, вашата роля е да задавате точните въпроси.

Дали да играе на открито или на закрито? Дали предпочита да играе игри, фокусирани върху скорост, издръжливост или стратегия? Отговорите на тези въпроси ще ви дадат представа за вида на спорта, който вашето дете най-вероятно ще предпочете. Така то ще спортува с удоволствие и най-вече ще го накара да се забавлява истински.

Започнете у дома
Не е нужно веднага щом откриете интересите на детето, да го запишете в професионална спортна школа. По-скоро дайте възможност на детето да се поупражни на улицата или задния двор на дома си. Ако спецификата на дадения спорт изисква той да се практикува на определено за целта място, то можете да опитате с еднократен пробен урок. Най-важното е, че така ще дадете възможност на детето си да обмисли решението си и да реши дали точно това е спорта, който  наистина му носи наслада. Правейки това заедно ще научите децата си да си поставят цели.

Покажете колко забавни могат да са спортове
Друг начин за мотивиране на децата си в спорта е да им покажете колко забавно може да бъде спортуването. Играйте с тях. Още по-добре е да поканите няколко приятели и някои от неговите другарчета да поспортуват заедно.

Дайте на детето повече информация
Добре е децата да знаят повече за различните видове спорт и защо имат толкова много спортни фенове. Гледайте мач по телевизията или, ако е възможно, отидете да гледате на живо. Няма нищо по-впечатляващо и убедително от чувството, когато гледате спортна среща на претъпкан стадион или зала и около вас всички си прекарват страхотно. Посетете и спортните магазини, за да разгледате различните видове екипировка.

Изберете правилния начин
Някои деца предпочитат да практикуват даден спорт единствено в часовете за тренировка в дадената спортна школа. Други деца обаче предпочитат да се отделят от вкъщи и да последват примера на техните приятели и треньори в условията на спортен лагер. Изборът и подходящата настройка за вашето дете ще му помогне да заобича спорта повече.

Подкрепяйте детето си
Трябва да се уверите, че вашето дете разбира, че целта да спортува е да бъде по-щастливо и разбира расте все по-здрав и по-силнен. Помогнете му да осъзнае, че победата в играта би била хубаво нещо, но това не е крайната цел и не трябва непременно винаги да бъде победител.

Вашето дете е дете на първо място, а на втори план спортист
Най-важното от всичко е да не забравяте, че детето ви е първо дете с нуждата си от детство и спортист само като второстепенна роля. Има деца които ще превърнат спорта и в своя професия, но не от всяко дете ще порасне професионален спортист.

Мотивирайте  децата си да спортуват без да мислят за олимпийски победи, ако това е тяхното призвание -  чудесно, но нека не се превръща в болна амбиция и самоцел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти