Как да говорим с децата си за алкохола

Как да говорим с децата си за алкохола
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

Децата ни започват да се напиват от все по-ранна възраст. Защо го правят?

По същата причина, поради която и ние се напивахме като ученици – защото искахме да сме големи, да решаваме сами, да се почустваме по-силни, да се справим със задръжките и срама, за да се направим на интересни....

С тази разлика, че сега възрастта е паднала до немислимите 11-12 години.

А това вече е достатъчно притеснително.

Срещнахме се с психолога Яна Алексиева по време на една нетрадиционна родителска среща... в бар.

Целта на тези срещи е да се говори за децата и алкохола в по-свободна обстановка. Често присъстват известни личности, сами те родители и психолози, с които заедно да намерим път към сърцата на децата си така, че да ги предпазим от проблемите, доколкото е възможно.

Кога да обясним най-рано на детето за алкохола?

Темата за алкохола става интересна в още най-ранна детска възраст, тъй като детето забелязва, че ние възрастните пием нещо, от което не даваме на него.

Това, което бих посъветвала, е винаги когато детето прояви интерес към темата за алкохола, да му се отговаря, да не се пренебрегва темата или да се опитваме да се измъкнем.

Най-добре е детето да получи информация за важните теми от значимите възрастни, тоест от родителите си и впоследствие от учителите.

Конкретно подходяща и вече наложителна възраст за въвеждането на темата за алкохола е преди навлизане в юношеството (4-5 клас), когато все още децата ни имат търпение да ни слушат.

Като разговорът трябва да е приятен, ненатоварващ и да не е дълъг и с елементи на поучение.

Важно е родителите да са откровени и търпеливи.

Не е случайно, че и ние сме избрали точно тази възраст за срещите с родители, които провеждаме.

Родителите често казват на децата си „Пиенето е за големите“. Децата обаче разбират това буквално – Ако пия, значи съм голям. Често точно това е причината да се видят пияни петокласници например...

Не е случайно, че децата посягат към алкохола точно във възрастта на съзряване, алкохолът е много лесен и за съжаление достъпен символ на това децата да си кажат “Аз пия, значи съм голям”.

По-скоро на мен ми се иска да насоча въпроса в посока на това да наблегнем и да помогнем на детето да се познава по-добре, да познава чувствата си, да има хобита и други важни неща, които да прави, за да се чувства значимо.

Когато има да ходи на тренировка, няма да има време да мисли дали да пие. Самата му среда ще е такава, че ще има по-интересни теми за разговор и по-интересни неща за правене.

Много е важна връзката между родителите и децата им да се поддържа, да има доверие помежду им и да имат качествено време, което да изкарват заедно.

Тийнейджър се прибира пиян вкъщи. Какво да направят родителите му?

В никакъв случай не трябва да го наказвате. През строгите наказания по-скоро отдалечаваме децата си, отколкото да се чувстват подкрепени.

Това, което бих съветвала, е родителите първоначално да се погрижат за децата си, чисто физически ( да ги сложат да си легнат или да им помогнат да се изкъпят) и след това когато и двете страни са се поуспокоили, е важно да се проведе разговор, родителите да споделят чувствата си, да поговорят, да не избегнат момента, а след време да го използват като средство за манипулация.

Няма нужда обаче разговорът да е тип морализаторство.

В почти всички случай и децата се чувстват виновно и напрегнато от това, че са прекалили с алкохола. Може да използвате и хумор и шеги, децата са личности които разбират.

Родителите трябва да са готови и за един сериозен разговор, ако зад това, че децата са пили, има друга причина- любовно разочарование, проблеми вкъщи, проблеми между родителите, проблеми с приятели или в училище.

Да пием ли с децата си?

В България битува мита за топването на пръстче, изпиването на пяната бира.

Мисля, че децата могат да минат и без това. То е като с вредната храна. Знаем,че има едни определени неща, които не бихме дали на децата си и знаем, че са малки.

Може да се обясни защо не трябва да се пие до определена възраст. Алкохолът уврежда клетките, човек не разсъждава правилно, не може да се контролира и т.н. 

За по-големите дори е съвсем разбираемо, когато им се сподели факта, че по време на съзряване децата нямат онези ензими, които разграждат алкохола в организма, тоест той е още по-вреден.

Но, все пак знаем, че след определена възраст когато връстниците станат по-важни, когато започне времето на купони, може трудно да въздействаме на децата си да не пият, затова разговорът трябва да върви и в посока на умереност и мярка, ако все пак детето реши да опита и пие алкохол.

А да пием ли изобщо ПРЕД децата си?

Родителският модел безспорно е основният, който формира децата и мирогледа им, ценностите им. Но, децата трябва да живеят в истината и реалния живот.

Тоест няма как никога да не пием, да се правим на въздържатели, ако не сме такива.

Важно е детето да вижда, че в семейството му се пие умерено и в определени моменти и че алкохолът не е поставен на пиедестал, който гарантира забавление или пък разрешава проблеми.

Как да различим експериментите в тази сфера със сериозния проблем с алкохола? (въпросът не е само за децата, някои от възрастните също не осъзнават кога алкохолът вече е проблем)?

Мисля, че има достатъчно признаци и то в дълъг период от време, в който може да се забележи, че експериментът вече не е само експеримент.

Трябва да наблюдаваме емоционалното състояние на човека, дали променя настроенията си, по-затворен ли е, дали припознава алкохола като спасение.

Но, най-важното е не губим човешката си връзка с този човек и да се опитваме да му окажем подкрепата, от която има нужда.

Най-добре в такива случаи да се потърси помощ от специалисти.

Повече информация за кампанията може да се види на сайта www.predi18.org

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти