Интернет – убива или стимулира четенето?

Интернет – убива или стимулира четенето?
Снимка: Thinkstock

Съществуват множество противоречиви мнения, а книгите са само поредна тема, в която поколенията се разминават.

За щастие все по-често виждаме доказателства за това, че хората продължават да четат, но под друга форма.

Ако книгите ги причисляват вече към скъпите удоволствия, то съвременните технологии ни предлагат решение на този проблем.

Електронните четци са подобни на така модерните таблети, но батерията им издържа много по-дълго време (между 1-2 седмици и месец) и същевременно ни предлагат доста по-големи възможности за персонализиране на настройките на екрана за четене.

Има достатъчно настройки, които дори могат да улеснят четенето, вместо да го затрудняват.

Например, когато е прекалено слънчево, екранът може да се затъмни, или когато е прекалено тъмно, буквите, цветовете, големината, яркостта могат да се регулират според нуждите и предпочитанията на потребителя.

Друго предимство на устройствата за електронните четци е екранът, изработен от материали, намаляващи до минимум вредното въздействие върху организма.

Малките размери на "киндълите", както още ги наричат заради една от марките устройства, ги правят много удобни за пренасяне и едновременно с това дават възможност на много книги да бъдат четени безплатно, или поне на ниска цена.

По последни данни на американските учени тези устройства помагат дори при деца със затруднения в четенето.

Установено е, че дислексиците значително подобряват резултатите си в четенето, ако използват електронен четец. Обяснението е, че устройството позволява контрол върху големината, броя и цвета на буквите и думите, което повишава бързината и разбирането при деца и възрастни с дислексия.

Но имат ли все пак недостатъци?

Разбира се, колкото и да се стремим към съвършенството, то все още остава недостижим връх. Добре е, ако сте решили да направите такава инвестиция за себе си или за детето си, преди това да се поинтересувате за възможностите на различните марки и модели или да потърсите съвет от консултант, който да ви помогне да изберете най-доброто съотношение между качество и цена.

И ако това е подарък за вашето дете, то обсъдете и преценете къде и кога е най-подходящо да го ползва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти