Кои болести най-често навестяват подрастващите

Искам аз, искам аз
Снимка: Getty/Guliver

Дойде ли 15 септември, родителите трескаво изпращат децата си на училище с просветителски намерения и надеждата (която напоследък май все повече угасва) те да понаучат туй-онуй за живота. Някои успяват, други предпочитат да са вечно в междучасие и да не разчитат на науката и нейните познавателни функции.

Оказва се обаче, че точно първите училищни години са еквивалент на не малко дебнещи отрицателни фактори, които сериозно увреждат здравето на малчуганите. Затова хвърлете едно око на тези най-разпространени проблеми, за да може да ги обуздаете, докато са в безобидна фаза.

Едно от най-често срещаните заболявания сред учениците е сколиозата, която трудно се открива в начален стадий. За съжаление болката се усеща, когато гръбнакът вече сериозно е изкривен.

* Симптоми: Детето се прегърбва, едното рамо е по-високо от другото, едната ръка се отклонява от тялото повече от другата, при навеждане се появява гърбица. Следете стойката и начина, по който вашият син или дъщеря стои и седи, а ако тези изменения са налице - обърнете се към ортопед.

Обилното хранене, което най-често се случва в ресторантите за бързо хранене е сериозна предпоставка младите да развият час по-скоро гастрит и дуоденит (възпаление на лигавицата на стомаха).

* Симптоми: постоянно оригване, гадене, намален или повишен апетит, миризма от устата, стомашни болки след ядене. Тук би помогнал един кадърен гастроентеролог.

Ако хлапето ви цял ден чете и пише домашни, а след това идва ред на висенето пред телевизора или компютъра, едва ли ще избегне късогледството. Особено застрашени от това са често боледуващите от грип, пневмония и тези, които са генетично обременени с родители, чието зрение е увредено.

* Симптоми: Детето трудно различава буквите и цифрите от улилищната дъска, старае се да седне по-близо до телевизора, доближава предметите непосредствено пред своето лице, постоянно присвива очи или чувства болка в очната зона и главата.

Стресът, голямото натоварване с уроците, преумората и заседналият живот са идеална комбинация за ранната поява на повишено кръвно налягане.

* Симптоми: нарушен сън, разсеяност, непостоянство. Ако тези състояния са перманентни, лекарската консултация не бива да се отлага нито миг.

Невроциркулярната дистония (нарушение в тонуса на кръвоносните съдове) е заболяване на възрастните, но понякога засяга и по-малките.

* Симптоми: студени пръсти на ръцете и краката, "мраморна" кожа на дланите, по които се появяват бели и червени петънца, разсеяност и раздразнителност, отпадналост, агресивност, както и безпричинно повишаване на температурата до 37.5 С.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти