Гримът като цял един нов свят!

Гримът като цял един нов свят!
Снимка: Личен архив

Марина Младенова е гримьор. Може да те направи много по по-красива, отколкото си. Поне външно.

Ако ти е важно, защото истински красивото се вижда със сърцето. Както и да е. Но може и да те направи много по-грозна. Ако ти е необходимо.

Обещала ми е да ме гримира, като Терминатор на следващия Хелуин.

Но сега Марина ще ти разкрие себе си и тайните на тази цветна професия.

Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Като малка бях изключително объркано дете. Исках да се занимавам с всичко, което ми харесва! Един ден исках да съм художник, на другия - актриса... Всеки ден желанията ми се променяха.

Много е важно според мен на едно дете да му бъде обърнато внимание какво обича да прави и не го натоварва. Това може да се окаже голям трамплин след време в неговото развитие. Може би интересите ми в рисуването, които баба ми подкрепяше и развиваше, играят важна роля и до днес в живота ми!

Как се става гримьор? Кои са качествата извън образованието, които най-много ти помагат?

Трудно ми е да кажа точна формула, за това как се става гримьор! Аз например никога не съм предполагала, че ще се занимавам именно с това. Мога да кажа, че гримът „намери мен”, а не аз него!

Имах честта да стартирам кариерата си като част от екипа на Макс Фактор и да работя с главния гримьор на марката тогава – Слав, който е един от хората повярвали в мен!

Когато усетим, че сме намерили своето призвание, трябва да сме постоянни и да следваме пътя си, независимо от трудностите! Може би част от качествата, които винаги са ми помагали, е фактът, че съм доста общителна и винаги тръгвам с позитивна нагласа. Обичам да съм част от креативни проекти, които ме зареждат с допълнителна енергия!

Снимка: Личен архив

Кое е най-трудното в работата ти?

Никога не съм се замисляла за трудностите, с които ме среща работата ми! Те ни изграждат като професионалисти и ни стимулират да продължаваме да се развиваме!

А кое е най-интересното?

Винаги съм обичала да се срещам с нови хора, да пътувам, да виждам непознатия за мен свят! Работата ми ме е отвеждала на места, за които само съм мечтала да посетя, срещнала ме е с много личности, на които съм се възхищавала от дете! Всеки мой ден протича по коренно различен начин!

За мен гримът е цял един свят! Удоволствието да пресъздадеш идеите си върху лицето на модела и да покажеш какво се случва в главата ти...

Снимка: Личен архив

Има ли универсален грим, вечен грим, тоест, начин, по който да се гримираш и със сигурност да не сбъркаш? Питам за твоя професионален съвет към нашите момичета, които четат Edna.bg?

Никога няма да сбъркате с лек грим, който подчертава без да се натрапва. Не забравяйте винаги да се погрижите за кожата си преди да започнете с грима! Поставете подходящия за вас крем или база преди да нанесете фон дьо тена.

Хубаво сложена основа, руж и червило в тон с цвета на дрехите, добре оформени вежди, леко засилена спирала - са достатъчни, за да изпъкнете и да се чувствате добре! Опитайте да поставите от ружа върху клепачите, придава свежест и оформя допълнително очите! За специални поводи винаги може да разчитате на очна линия, преценена според формата на вашето око! С нея никога няма да сбъркате!

Снимка: Личен архив

Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

Най-хубавото е, че всеки мой ден протича различно и ме сблъсква с нови ситуации постоянно!  Спомням си преди години, в началото на кариерата ми, когато на снимките на една реклама ми казаха „А сега трябва да разплачеш актьора!”

Дотогава не знаех, че има специален продукт за тази цел и трябваше да реагирам на момента и да измисля начин да го направя! Накрая актьора беше „успешно” разплакан, а аз спокойна, че всичко е минало по план!

Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

Това е най-трудният въпрос, на който признавам си нямам отговор! Наистина не мога да си представя да се занимавам с нещо различно от грима!

Снимка: Личен архив

Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

В училище се научих как да изграждам връзка с хората и да бъда част от екип. Успях да подобря социалните си умения. Всичко, което не съм научила в там, доста бързо придобих като умения след това.

Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят като професионален гримьор...

Много зависи от сферата, в която е решил да се развива един гримьор. Дали ще е представител на марка (тогава гримьорът ще работи на заплата, която е различна за всяка марка), дали ще се развива като freelancer, или ще се ориентира към киното... Като гримьор аз се научих, че никога нямам постоянен месечен доход. Има силни и слаби месеци, но никога не съм се оплаквала на тази тема.

Снимка: Личен архив

Каква е разликата между професията на гримьора и всяка друга професия?

Единствените професии, които по динамика бих сравнила с тази на гримьора, са фризьори, модели и снимачен екип, които имат сходно ежедневие. Важното е човек да обича професията си, независимо дали тя е гримъор или служител в офис! Всяка една е различна и носи своя чар.

Какво си мислят хората за твоята професия и кой е най-големия мит, който си чувал за професията на гримьора?

Повечето хора си мислят, че е лесно по цял ден да правиш грим и не осъзнават колко тежко всъщност може да бъде едно такова ежедневие. Имала съм ситуации,когато се прибирам вкъщи уморена и ме питат „е от какво толкова си се уморила”, а аз съм гримирала 20 души за ревю, без да имам време да отпия и глътка вода цял ден.

Един от най-големите митове според мен е, че професионалният грим може да бъде направен от любител!

Снимка: Личен архив

Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

Всеки ден! По няколко пъти!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти